Doorlopend mooie recepten en kooktechnieken om u te inspireren.
Arjen Zeevenhooven
Topkok

Columns en boeken

De wondere wereld van prei

Het is volop maart en het voorjaar lacht ons tegemoet. Het fijne van deze tijd zijn de groenten die van de koude grond beschikbaar zijn. Een ondergewaardeerde maar niet te versmaden groente is de prei. Laten wij het eens over prei hebben. Prei aten wij vooral vroeger, het was en

Lees verder »

Noten zijn gezond, satésaus niet

Je wordt er soms zo moe van. Ik lees dat noten goed voor mij zijn omdat ze veel goede vetten en essentiële vitamines en mineralen bevatten en dat ze er voor zorgen dat ik minder trek krijg, beter kan denken, cholesterol verlagend zijn, en o ja, het zijn ook goede

Lees verder »

ALLES OVER KOFFIE

Koffie

Eerlijk gezegd wél

Nu, een aantal weken na de jaarwisseling, als het besef doordringt dat de goede voornemens gesneuveld zijn, is het wel passend om het over eerlijkheid te hebben. In de zin van ‘hoe heerlijk is eerlijk’. Bij eerlijke handel denkt iedereen meteen aan Fairtrade (in Nederland opererend onder de vlag van

Lees verder »
Koffie

Filterkoffie, wie is daar niet mee opgegroeid?

Helemaal terug van weggeweest vanwege de pure smaak en positieve gezondheidsaspecten. Met Moccamaster, het oer-Hollandse koffiezetapparaat, zet u altijd hete en aromatische koffie. Dankzij de nieuwe keuzeschakelaar op de Moccamaster KBG Select zet u de lekkerste kop koffie bij kleine en grote hoeveelheden. Filteren tot in de perfectie In oktober

Lees verder »

INTERVIEWS

Culinair

Ilja Gort

Ilja Gort: “Het is als Alice in Wonderland” Ilja Gort, de man die bij het grote publiek bekend staat als de Nederlandse wijnboer, presentator en groot liefhebber van Frankrijk met daarbij behorende kennis. En naast alle kennis hoort natuurlijk ook zijn opvallende uiterlijk; de gekrulde baard, schuin hoofddeksel en de

Lees verder »
Culinair

Alain Caron

Alain Caron Typisch Frans, typisch Alain Caron – tikkeltje chaotisch, maar met pure klasse Misschien ooit begonnen per toeval, omdat hij juist die jongste zoon was die meeging met moeder om boodschappen te doen. Omdat hij uren naast haar in de keuken stond, omdat hij haar kunsten kon afkijken en

Lees verder »

KOOKTECHNIEKEN

Winterse ragout

Een heerlijk wintergerecht is ragout. Ragout heeft een romige structuur en vult behoorlijk goed. Een goede ragout past geweldig bij de winter. Mijn probleem is alleen dat ik er veel te veel van eet. Maar toch. Ragout is een aanrader in de winter. De basis van ragout is bloem, boter

Lees verder »

Zoetzuur maken

Waar denk je aan bij zoetzuur? Meestal aan snoep lijkt mij. Zure matten is zo’n voorbeeld van snoep dat super zuur is maar ook erg zoet. Van dat zure schrikken je smaakpappillen en het zoete brengt daarna weer rust in je mond. Zoetzuur kun je ook heel goed van groenten

Lees verder »

Timing tijdens het koken

Een mooi gerecht koken is op zich niet zo ingewikkeld. Als je de moeite neemt om even te oefenen dan lukt elk gerecht. Het is een stuk lastiger om meerdere gangen achter elkaar te serveren en daarbij zelf ook nog de tijd te hebben om mee te eten en iets

Lees verder »

De perfecte kreeft bereiden

Er zijn maar weinig mensen die zich branden aan het bereiden van een kreeftengerecht, maar toch is het goed te doen. Elke visboer is in staat verse, levende kreeft te bestellen. Het Nederlandse kreeftenseizoen loopt van maart tot juli. In deze periode is de Nederlandse kreeft uit de Oosterschelde, Grevelingen

Lees verder »

RECEPTEN

Krokante Italiaanse toastjes

met Cantharellen, hazelnoot  en rucola Ingrediënten voor 14 toastjes 60 gram ongebrande hazelnoten 30 gram gezouten roomboter 150 gram cantharellen 14 stuks bruschetta broodjes of andere toastjes 20 gram pittige rucola sla Bereiding Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten in 4 minuten op middelhoog vuur

Lees verder »

Paddenstoelenrisotto

met portobello en eekhoorntjesbrood en knolselderij Ingrediënten 25 gram gedroogd eekhoorntjesbrood 175 ml water 2 uien 300 gram knolselderij 750 milliliter paddenstoelenbouillon van een bouillonblokje 5 eetlepels traditionele olijfolie 400 gram risottorijst 1 glas witte wijn 4 portobello champignons 100 gram geraspte Parmezaanse kaas 15 gram verse platte peterselie 30

Lees verder »

Gebakken banaan met Seven-Up

Ingrediënten 120 gram bloem 200 milliliter Seven-Up zonnebloemolie om in te frituren snufje zout 2 rijpe bakbananen vanille ijs en poedersuiker Bereiding Maak van de bloem en de Seven-Up een beslag in een kom met een garde. Schil en snijd de overrijpe bananen in de lengte of schuin in plakken

Lees verder »

Pannenkoeken met spinazie en champignons

Koken voor en met de kleinkinderen 1 tot 2 jaar Ingrediënten voor 4 kinderen 200 gram tarwebloem 1 mespunt zout 1 middelgroot ei 400 milliliter halfvolle melk 3 eetlepel zonnebloemolie 450 gram diepvries bladspinazie 250 gram champignons 1 ui 125 gram roomkaas knoflook & fijne kruiden Bereiding Verwarm de oven

Lees verder »
Tortilla met gehakt

Tortilla’s met gehakt

Koken voor en met de kleinkinderen 1 tot 2 jaar Ingrediënten voor 4 kinderen 1 rode paprika 1 prei 2 eetlepels zonnebloemolie 400 gram rundergehakt 400 gram kidneybonen uit blik 1 theelepel gemalen komijn 400 milliliter tomatensaus 8 tortillawraps 100 gram geraspte kaas Bereiding Verwarm de oven voor op 200°C.

Lees verder »
Kip Kerrie met appel

Kip kerrie met appel

Koken voor en met de kleinkinderen, 10 tot 14 maanden Ingrediënten voor 2 kleintjes 50 gram witte rijst1 Elstar appel1 sjalot70 gram kipfilet1 eetlepel olijfolie½ theelepel milde kerriepoeder1 eetlepel gemalen kokos4 eetlepels water Bereiding Kook de rijst in een pan met water zonder zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Lees verder »

INGREDIËNTEN EN RECEPTEN OP RUBRIEK

  • Alle
  • Aardappel
  • Aardappelsalade
  • Afrikaans
  • Amandelspijs
  • Appelstroop
  • BBQ
  • Bakken
  • Cassoulet
  • Chinees
  • Chorizo
  • Citroen
  • Culinair
  • Curry
  • Erwten
  • Feta
  • Garen in de oven
  • Garnalen
  • Gevuld
  • Grapefruit
  • Gratin
  • Groentestoof
  • Hamlappen
  • Hete bliksem
  • Hollandaisesaus
  • Honing
  • Indiaas
  • Italiaans
  • Kabeljauw
  • Kalkoen
  • Kaneel
  • Kerstbrood
  • Kikkererwten
  • Kip
  • Kippenstoof
  • Knolselderij
  • Koekjes
  • Kokos
  • Kreeft
  • Kreeftensoep
  • Limoen
  • Limoncello
  • Linzen
  • Mayonaise
  • Nieuwsbrief
  • Nootmuskaat
  • Pittig
  • Poffen
  • Poké Bowl
  • Prei
  • Riblappen
  • Rundvlees
  • Salade
  • Sesam
  • Soep
  • Spaans
  • Spek
  • Spinazie
  • Stamppot
  • Stoof
  • Suikerbrood
  • Tiramisu
  • Vrije tijd
  • Wentelteefjes
  • Winterstoof
  • Witte bonen
  • Zalm
  • Zoet
  • Zomersalade