Doorlopend mooie recepten en kooktechnieken om u te inspireren.
Arjen Zeevenhooven
Topkok

Columns en boeken

De Smaak van de Brabantse Wal & omgeving

Daar waar Brabant Zeeland kust Ga mee op een culinaire ontdekkingstocht langs de Brabantse Wal. Maak kennis met gepassioneerde chefs, het geweldige aanbod van verse producten die je wellicht niet in dit gebied had gezocht en laat je inspireren door diverse culinaire specialisten. De mooie verhalen en heerlijke recepten zullen

Lees verder »

Noten zijn gezond, satésaus niet

Je wordt er soms zo moe van. Ik lees dat noten goed voor mij zijn omdat ze veel goede vetten en essentiële vitamines en mineralen bevatten en dat ze er voor zorgen dat ik minder trek krijg, beter kan denken, cholesterol verlagend zijn, en o ja, het zijn ook goede

Lees verder »

Nieuwe roman: Bed en breakfast

Ilja Gort raakte in de ban van zijn eigen hoofdpersoon: Abel, de warhoofdige held uit zijn bestseller Godendrank. In Bed en Breakfast begint Abel met zijn vrouw Angela een B&B op hun Zuid-Franse wijndomein. Maar natuurlijk gaat dat niet van een leien dakje. Een televisieploeg met een dubbele agenda wil

Lees verder »

ALLES OVER KOFFIE

Koffie

Eerlijk gezegd wél

Nu, een aantal weken na de jaarwisseling, als het besef doordringt dat de goede voornemens gesneuveld zijn, is het wel passend om het over eerlijkheid te hebben. In de zin van ‘hoe heerlijk is eerlijk’. Bij eerlijke handel denkt iedereen meteen aan Fairtrade (in Nederland opererend onder de vlag van

Lees verder »
Koffie

Filterkoffie, wie is daar niet mee opgegroeid?

Helemaal terug van weggeweest vanwege de pure smaak en positieve gezondheidsaspecten. Met Moccamaster, het oer-Hollandse koffiezetapparaat, zet u altijd hete en aromatische koffie. Dankzij de nieuwe keuzeschakelaar op de Moccamaster KBG Select zet u de lekkerste kop koffie bij kleine en grote hoeveelheden. Filteren tot in de perfectie In oktober

Lees verder »

INTERVIEWS

Culinair

Ilja Gort

Ilja Gort: “Het is als Alice in Wonderland” Ilja Gort, de man die bij het grote publiek bekend staat als de Nederlandse wijnboer, presentator en groot liefhebber van Frankrijk met daarbij behorende kennis. En naast alle kennis hoort natuurlijk ook zijn opvallende uiterlijk; de gekrulde baard, schuin hoofddeksel en de

Lees verder »
Culinair

Alain Caron

Alain Caron Typisch Frans, typisch Alain Caron – tikkeltje chaotisch, maar met pure klasse Misschien ooit begonnen per toeval, omdat hij juist die jongste zoon was die meeging met moeder om boodschappen te doen. Omdat hij uren naast haar in de keuken stond, omdat hij haar kunsten kon afkijken en

Lees verder »

KOOKTECHNIEKEN

Winterse ragout

Een heerlijk wintergerecht is ragout. Ragout heeft een romige structuur en vult behoorlijk goed. Een goede ragout past geweldig bij de winter. Mijn probleem is alleen dat ik er veel te veel van eet. Maar toch. Ragout is een aanrader in de winter. De basis van ragout is bloem, boter

Lees verder »

Zoetzuur maken

Waar denk je aan bij zoetzuur? Meestal aan snoep lijkt mij. Zure matten is zo’n voorbeeld van snoep dat super zuur is maar ook erg zoet. Van dat zure schrikken je smaakpappillen en het zoete brengt daarna weer rust in je mond. Zoetzuur kun je ook heel goed van groenten

Lees verder »

Timing tijdens het koken

Een mooi gerecht koken is op zich niet zo ingewikkeld. Als je de moeite neemt om even te oefenen dan lukt elk gerecht. Het is een stuk lastiger om meerdere gangen achter elkaar te serveren en daarbij zelf ook nog de tijd te hebben om mee te eten en iets

Lees verder »

De perfecte kreeft bereiden

Er zijn maar weinig mensen die zich branden aan het bereiden van een kreeftengerecht, maar toch is het goed te doen. Elke visboer is in staat verse, levende kreeft te bestellen. Het Nederlandse kreeftenseizoen loopt van maart tot juli. In deze periode is de Nederlandse kreeft uit de Oosterschelde, Grevelingen

Lees verder »

RECEPTEN

Gebakken zalmfilet met een tuinkruidenlaagje

Ingrediënten voor 4 personen 600 gram verse zalmfilets op de huid Sap van een citroen Het wit van 1 rauw ei 20 gram verse dille 2 takjes dille apart houden 3 takjes peterselie Een half bakje gesneden bieslookringetjes 4 eetlepels olijfolie 600 gram verse groene asperges Verse aardappeltjes (malta is

Lees verder »

Coronakansen

Ruim een jaar nu worden de voorpagina’s van kranten en nieuwssites overheerst door het coronavirus COVID-19. Niemand ontkomt aan de gevolgen van deze pandemie, en slechts de grote webwinkels spinnen er garen bij. Ik had in het verre verleden een hele foute leidinggevende die met een grote grijns tegen mensen

Lees verder »

Kabeljauw met gember citroen en sesam bereid in folie

Ingrediënten voor 4 personen 1 citroen 4 centimeter gemberwortel 2 teentjes knoflook 4 eetlepels sesamzaadjes 2 eetlepels olie 2 eetlepels Japanse sojasaus (Kikoman) 2 eetlepels sesamolie 1 eetlepel Thaise vissaus 4 kabeljauwhaasjes (à circa 160/170 gram) Bereiding Verwarm de oven voor op 220° C. Snijd de citroen doormidden en pers

Lees verder »

Tarte tatin

Franse omgekeerde appeltaart Ingrediënten 5 plakjes diepvriesbladerdeeg 6 Elstar appels (circa 1 kilo) 120 gram ongezouten roomboter 200 gram kristalsuiker Bereiding Verwarm de oven voor op 210 ºC. Laat het bladerdeeg ontdooien. Schil de appels, halveer ze en verwijder het klokhuis. Zorg wel dat de halve appels heel blijven. Snijd

Lees verder »

Worteltaart met limoen

Ingrediënten 225 gram zelfrijzend bakmeel 1 theelepel bakpoeder 2 theelepels speculaaskruiden half theelepeltje zout 190 gram basterdsuiker 3 eieren 150 milliliter zonnebloemolie 500 gram worteljulienne (zakje van de super of zelf raspen kan ook) 95 gram gepelde pistachenoten 200 gram naturel roomkaas 130 gram poedersuiker 1 limoen (schoongeboend) Bereiding Verwarm

Lees verder »

Zoete geroosterde kikkererwten met een pittige bite!

Ingrediënten voor een schaaltje vol 300 gram kikkererwten 1 flinke eetlepel honing 2 theelepels kaneel snufje nootmuskaat beetje chilipeper uit de molen 1 eetlepel kokosolie Bereiding Verwarm de oven voor op 210°C. Laat de kikkererwten uitlekken, dus gebruik geen rauwe kikkererwten! Spreid de kikkererwten uit over een met bakpapier beklede

Lees verder »

INGREDIËNTEN EN RECEPTEN OP RUBRIEK

  • Alle
  • Aardappel
  • Aardappelsalade
  • Afrikaans
  • Amandelspijs
  • Appelstroop
  • BBQ
  • Bakken
  • Cassoulet
  • Chinees
  • Chorizo
  • Citroen
  • Culinair
  • Curry
  • Erwten
  • Feta
  • Garen in de oven
  • Garnalen
  • Gevuld
  • Grapefruit
  • Gratin
  • Groentestoof
  • Hamlappen
  • Hete bliksem
  • Hollandaisesaus
  • Honing
  • Indiaas
  • Italiaans
  • Kabeljauw
  • Kalkoen
  • Kaneel
  • Kerstbrood
  • Kikkererwten
  • Kip
  • Kippenstoof
  • Knolselderij
  • Koekjes
  • Kokos
  • Kreeft
  • Kreeftensoep
  • Limoen
  • Limoncello
  • Linzen
  • Mayonaise
  • Nieuwsbrief
  • Nootmuskaat
  • Pittig
  • Poffen
  • Poké Bowl
  • Prei
  • Riblappen
  • Rundvlees
  • Salade
  • Sesam
  • Soep
  • Spaans
  • Spek
  • Spinazie
  • Stamppot
  • Stoof
  • Suikerbrood
  • Tiramisu
  • Wentelteefjes
  • Winterstoof
  • Witte bonen
  • Zalm
  • Zoet
  • Zomersalade