Doorlopend mooie recepten en kooktechnieken om u te inspireren.
Arjen Zeevenhooven
Topkok

Columns

De wondere wereld van prei

Het is volop maart en het voorjaar lacht ons tegemoet. Het fijne van deze tijd zijn de groenten die van de koude grond beschikbaar zijn. Een ondergewaardeerde maar niet te versmaden groente is de prei. Laten wij het eens over prei hebben. Prei aten wij vooral vroeger, het was en

Lees verder »

ALLES OVER KOFFIE

Koffie

Eerlijk gezegd wél

Nu, een aantal weken na de jaarwisseling, als het besef doordringt dat de goede voornemens gesneuveld zijn, is het wel passend om het over eerlijkheid te hebben. In de zin van ‘hoe heerlijk is eerlijk’. Bij eerlijke handel denkt iedereen meteen aan Fairtrade (in Nederland opererend onder de vlag van

Lees verder »
Koffie

Filterkoffie, wie is daar niet mee opgegroeid?

Helemaal terug van weggeweest vanwege de pure smaak en positieve gezondheidsaspecten. Met Moccamaster, het oer-Hollandse koffiezetapparaat, zet u altijd hete en aromatische koffie. Dankzij de nieuwe keuzeschakelaar op de Moccamaster KBG Select zet u de lekkerste kop koffie bij kleine en grote hoeveelheden. Filteren tot in de perfectie In oktober

Lees verder »

INTERVIEWS

Culinair

Alain Caron

Alain Caron Typisch Frans, typisch Alain Caron – tikkeltje chaotisch, maar met pure klasse Misschien ooit begonnen per toeval, omdat hij juist die jongste zoon was die meeging met moeder om boodschappen te doen. Omdat hij uren naast haar in de keuken stond, omdat hij haar kunsten kon afkijken en

Lees verder »
Culinair

Ilja Gort

Ilja Gort: “Het is als Alice in Wonderland” Ilja Gort, de man die bij het grote publiek bekend staat als de Nederlandse wijnboer, presentator en groot liefhebber van Frankrijk met daarbij behorende kennis. En naast alle kennis hoort natuurlijk ook zijn opvallende uiterlijk; de gekrulde baard, schuin hoofddeksel en de

Lees verder »

KOOKTECHNIEKEN

Winterse ragout

Een heerlijk wintergerecht is ragout. Ragout heeft een romige structuur en vult behoorlijk goed. Een goede ragout past geweldig bij de winter. Mijn probleem is alleen dat ik er veel te veel van eet. Maar toch. Ragout is een aanrader in de winter. De basis van ragout is bloem, boter

Lees verder »

Zoetzuur maken

Waar denk je aan bij zoetzuur? Meestal aan snoep lijkt mij. Zure matten is zo’n voorbeeld van snoep dat super zuur is maar ook erg zoet. Van dat zure schrikken je smaakpappillen en het zoete brengt daarna weer rust in je mond. Zoetzuur kun je ook heel goed van groenten

Lees verder »

Timing tijdens het koken

Een mooi gerecht koken is op zich niet zo ingewikkeld. Als je de moeite neemt om even te oefenen dan lukt elk gerecht. Het is een stuk lastiger om meerdere gangen achter elkaar te serveren en daarbij zelf ook nog de tijd te hebben om mee te eten en iets

Lees verder »

De perfecte kreeft bereiden

Er zijn maar weinig mensen die zich branden aan het bereiden van een kreeftengerecht, maar toch is het goed te doen. Elke visboer is in staat verse, levende kreeft te bestellen. Het Nederlandse kreeftenseizoen loopt van maart tot juli. In deze periode is de Nederlandse kreeft uit de Oosterschelde, Grevelingen

Lees verder »

RECEPTEN

Zoete geroosterde kikkererwten met een pittige bite!

Ingrediënten voor een schaaltje vol 300 gram kikkererwten 1 flinke eetlepel honing 2 theelepels kaneel snufje nootmuskaat beetje chilipeper uit de molen 1 eetlepel kokosolie Bereiding Verwarm de oven voor op 210°C. Laat de kikkererwten uitlekken, dus gebruik geen rauwe kikkererwten! Spreid de kikkererwten uit over een met bakpapier beklede

Lees verder »

Zoetzure prei met Coburger ham

Ingrediënten voor 20/24 stuks als hapje bij een drankje 4 dunne preien (circa 1 1/2 cm dik) 1½ deciliter gewone keukenazijn 90 gram suiker 3 laurierblaadjes 3 peperkorrels 12 plakjes Coburger ham (voorverpakt uit de supermarkt) Bereiding Snijd de kont en het donkergroene stuk van de preien af en verwijder

Lees verder »

Citroen-honing-prei met tijm en feta

Ingrediënten voor 4 personen 1 kilogram dunne prei 1 citroen 150 milliliter bouillon (van een blokje) 25 gram boter 3 takjes tijm 1 eetlepel vloeibare honing 150 gram fetablokjes, beetje fijngemaakt met een vork Bereiding Snijd de kont en het donkergroene stuk van de preien af. Snijd de prei in

Lees verder »

Verse vitaminen kweken doe je thuis

BIJT is een lijn met producten voor het thuiskweken van kiemgroenten. Met een BIJT kweekset, bestaande uit een herbruikbare pot en een biologisch afbreekbare zaadpad, kweek je jaarrond gezonde kiemen in zes verschillende soorten zoals broccoli en rucola. Naast de kweekset heb je enkel water nodig voor de groei. Het

Lees verder »

Hete bliksem van zoete aardappelen met spek

Ingrediënten voor 4 personen 400 gram aardappelen 600 gram zoete aardappelen 2 Elstar appels 2 uien 50 gram roomboter 300 gram gerookt ontbijtspek aan 1 stuk zonder zwoerd 2 eetlepels grove mosterd   Bereiding Snijd de geschilde aardappelsoorten in stukken, spoel ze schoon onder de koude kraan en kook ze

Lees verder »

Linzencurry met kip, kokos, limoen en spinazie

Ingrediënten voor 4 personen 400 gram rode linzen in zak (droog) 400 milliliter kokosmelk 2 uien 400 gram kippendijen zonder bot 4 eetlepels olijfolie 100 gram Boemboe groene curry (zelf vind ik die van Fair Trade het lekkerst) Sap van 1 limoen 2 teentje uitgeperste knoflook 600 gram verse spinazie

Lees verder »

INGREDIËNTEN EN RECEPTEN OP RUBRIEK

  • All
  • Aardappel
  • Aardappelsalade
  • Afrikaans
  • Amandelspijs
  • Appelstroop
  • BBQ
  • Bakken
  • Cassoulet
  • Chinees
  • Chorizo
  • Citroen
  • Culinair
  • Curry
  • Erwten
  • Feta
  • Garen in de oven
  • Garnalen
  • Gevuld
  • Grapefruit
  • Gratin
  • Groentestoof
  • Hamlappen
  • Hete bliksem
  • Hollandaisesaus
  • Honing
  • Indiaas
  • Italiaans
  • Kalkoen
  • Kaneel
  • Kerstbrood
  • Kikkererwten
  • Kip
  • Kippenstoof
  • Knolselderij
  • Koekjes
  • Kokos
  • Kreeft
  • Kreeftensoep
  • Limoen
  • Limoncello
  • Linzen
  • Mayonaise
  • Nieuwsbrief
  • Nootmuskaat
  • Pittig
  • Poffen
  • Poké Bowl
  • Prei
  • Riblappen
  • Rundvlees
  • Salade
  • Soep
  • Spaans
  • Spek
  • Spinazie
  • Stamppot
  • Stoof
  • Suikerbrood
  • Tiramisu
  • Wentelteefjes
  • Winterstoof
  • Witte bonen
  • Zalm
  • Zoet
  • Zomersalade