Doorlopend mooie recepten en kooktechnieken om u te inspireren.
Arjen Zeevenhooven
Topkok

Columns en boeken

De wondere wereld van prei

Het is volop maart en het voorjaar lacht ons tegemoet. Het fijne van deze tijd zijn de groenten die van de koude grond beschikbaar zijn. Een ondergewaardeerde maar niet te versmaden groente is de prei. Laten wij het eens over prei hebben. Prei aten wij vooral vroeger, het was en

Lees verder »

Noten zijn gezond, satésaus niet

Je wordt er soms zo moe van. Ik lees dat noten goed voor mij zijn omdat ze veel goede vetten en essentiële vitamines en mineralen bevatten en dat ze er voor zorgen dat ik minder trek krijg, beter kan denken, cholesterol verlagend zijn, en o ja, het zijn ook goede

Lees verder »

ALLES OVER KOFFIE

Koffie

Filterkoffie, wie is daar niet mee opgegroeid?

Helemaal terug van weggeweest vanwege de pure smaak en positieve gezondheidsaspecten. Met Moccamaster, het oer-Hollandse koffiezetapparaat, zet u altijd hete en aromatische koffie. Dankzij de nieuwe keuzeschakelaar op de Moccamaster KBG Select zet u de lekkerste kop koffie bij kleine en grote hoeveelheden. Filteren tot in de perfectie In oktober

Lees verder »
Koffie

Filterkoffie, wie is daar niet mee opgegroeid?

Helemaal terug van weggeweest vanwege de pure smaak en positieve gezondheidsaspecten. Met Moccamaster, het oer-Hollandse koffiezetapparaat, zet u altijd hete en aromatische koffie. Dankzij de nieuwe keuzeschakelaar op de Moccamaster KBG Select zet u de lekkerste kop koffie bij kleine en grote hoeveelheden. Filteren tot in de perfectie In oktober

Lees verder »

INTERVIEWS

Culinair

Ilja Gort

Ilja Gort: “Het is als Alice in Wonderland” Ilja Gort, de man die bij het grote publiek bekend staat als de Nederlandse wijnboer, presentator en groot liefhebber van Frankrijk met daarbij behorende kennis. En naast alle kennis hoort natuurlijk ook zijn opvallende uiterlijk; de gekrulde baard, schuin hoofddeksel en de

Lees verder »
Culinair

Alain Caron

Alain Caron Typisch Frans, typisch Alain Caron – tikkeltje chaotisch, maar met pure klasse Misschien ooit begonnen per toeval, omdat hij juist die jongste zoon was die meeging met moeder om boodschappen te doen. Omdat hij uren naast haar in de keuken stond, omdat hij haar kunsten kon afkijken en

Lees verder »

KOOKTECHNIEKEN

Winterse ragout

Een heerlijk wintergerecht is ragout. Ragout heeft een romige structuur en vult behoorlijk goed. Een goede ragout past geweldig bij de winter. Mijn probleem is alleen dat ik er veel te veel van eet. Maar toch. Ragout is een aanrader in de winter. De basis van ragout is bloem, boter

Lees verder »

Zoetzuur maken

Waar denk je aan bij zoetzuur? Meestal aan snoep lijkt mij. Zure matten is zo’n voorbeeld van snoep dat super zuur is maar ook erg zoet. Van dat zure schrikken je smaakpappillen en het zoete brengt daarna weer rust in je mond. Zoetzuur kun je ook heel goed van groenten

Lees verder »

Timing tijdens het koken

Een mooi gerecht koken is op zich niet zo ingewikkeld. Als je de moeite neemt om even te oefenen dan lukt elk gerecht. Het is een stuk lastiger om meerdere gangen achter elkaar te serveren en daarbij zelf ook nog de tijd te hebben om mee te eten en iets

Lees verder »

De perfecte kreeft bereiden

Er zijn maar weinig mensen die zich branden aan het bereiden van een kreeftengerecht, maar toch is het goed te doen. Elke visboer is in staat verse, levende kreeft te bestellen. Het Nederlandse kreeftenseizoen loopt van maart tot juli. In deze periode is de Nederlandse kreeft uit de Oosterschelde, Grevelingen

Lees verder »

RECEPTEN

Gebakken banaan met Seven-Up

Ingrediënten 120 gram bloem 200 milliliter Seven-Up zonnebloemolie om in te frituren snufje zout 2 rijpe bakbananen vanille ijs en poedersuiker Bereiding Maak van de bloem en de Seven-Up een beslag in een kom met een garde. Schil en snijd de overrijpe bananen in de lengte of schuin in plakken

Lees verder »

Pannenkoeken met spinazie en champignons

Koken voor en met de kleinkinderen 1 tot 2 jaar Ingrediënten voor 4 kinderen 200 gram tarwebloem 1 mespunt zout 1 middelgroot ei 400 milliliter halfvolle melk 3 eetlepel zonnebloemolie 450 gram diepvries bladspinazie 250 gram champignons 1 ui 125 gram roomkaas knoflook & fijne kruiden Bereiding Verwarm de oven

Lees verder »
Tortilla met gehakt

Tortilla’s met gehakt

Koken voor en met de kleinkinderen 1 tot 2 jaar Ingrediënten voor 4 kinderen 1 rode paprika 1 prei 2 eetlepels zonnebloemolie 400 gram rundergehakt 400 gram kidneybonen uit blik 1 theelepel gemalen komijn 400 milliliter tomatensaus 8 tortillawraps 100 gram geraspte kaas Bereiding Verwarm de oven voor op 200°C.

Lees verder »
Kip Kerrie met appel

Kip kerrie met appel

Koken voor en met de kleinkinderen, 10 tot 14 maanden Ingrediënten voor 2 kleintjes 50 gram witte rijst1 Elstar appel1 sjalot70 gram kipfilet1 eetlepel olijfolie½ theelepel milde kerriepoeder1 eetlepel gemalen kokos4 eetlepels water Bereiding Kook de rijst in een pan met water zonder zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Lees verder »

Koreaanse Kimchi

(gefermenteerde chinese kool) Ingrediënten 1 Chinese kool 1,2 liter kraanwater 100 gram zout 5 tenen knoflook 5 centimeter verse gember 50 milliliter appelciderazijn 3 eetlepel vissaus 2 eetlepel kristalsuiker 2 eetlepel paprika poeder 3 theelepel chilipoeder (Pas op! Pittig) Bereiding Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde kern.

Lees verder »

Bloemkool Pickles

Voor een pot van 1 liter Ingrediënten 400 gram bloemkool in roosjes 1 theelepel kurkuma (of twee schijfjes verse kurkumawortel) 1 eetlepel kerriepoeder 3 schijfjes verse gember 1 eetlepel donker mosterdzaad 2 blaadjes laurier 2 limoenblaadjes 1 stengel citroengras 0,5 liter basispekel (5%) (50 gram zout in 1 liter water

Lees verder »

INGREDIËNTEN EN RECEPTEN OP RUBRIEK

  • Alle
  • Aardappel
  • Aardappelsalade
  • Afrikaans
  • Amandelspijs
  • Appelstroop
  • BBQ
  • Bakken
  • Cassoulet
  • Chinees
  • Chorizo
  • Citroen
  • Culinair
  • Curry
  • Erwten
  • Feta
  • Garen in de oven
  • Garnalen
  • Gevuld
  • Grapefruit
  • Gratin
  • Groentestoof
  • Hamlappen
  • Hete bliksem
  • Hollandaisesaus
  • Honing
  • Indiaas
  • Italiaans
  • Kabeljauw
  • Kalkoen
  • Kaneel
  • Kerstbrood
  • Kikkererwten
  • Kip
  • Kippenstoof
  • Knolselderij
  • Koekjes
  • Kokos
  • Kreeft
  • Kreeftensoep
  • Limoen
  • Limoncello
  • Linzen
  • Mayonaise
  • Nieuwsbrief
  • Nootmuskaat
  • Pittig
  • Poffen
  • Poké Bowl
  • Prei
  • Riblappen
  • Rundvlees
  • Salade
  • Sesam
  • Soep
  • Spaans
  • Spek
  • Spinazie
  • Stamppot
  • Stoof
  • Suikerbrood
  • Tiramisu
  • Vrije tijd
  • Wentelteefjes
  • Winterstoof
  • Witte bonen
  • Zalm
  • Zoet
  • Zomersalade