Doorlopend mooie recepten en kooktechnieken om u te inspireren.
Arjen Zeevenhooven
Topkok

Kerst komt eraan

 Nog een dag of 10 en dan is het weer Kerstmis. Zoals elk jaar is kerst het feest van samenzijn en gezellig met elkaar eten, praten, spelletjes doen en genieten van een goed glas wijn. Gezamenlijk ’s middags wandelen in het bos of naar een leuke kerstmarkt. Glühwein drinken en zoetigheden snoepen en op eerste of tweede kerstavond een prachtige tafel dekken voor het diner. Ik geniet van een mooie volle tafel met klassieke serviezen die ik door het jaar heen van de rommelmarkt bij elkaar sprokkel. Kandelaars met gouden en zilveren glitterkaarsen, linnen servetten en damast mogen bij ons niet ontbreken. Ik ben daar meestal een paar weken van tevoren al mee bezig, ver voor dat ik bedenk wat ik ga serveren. Voor mij niets leuker dan het zoeken naar aankleding van de kerstdis.

De beste items vind je vaak in tweedehandswinkels en zoals eerder gezegd op de rommelmarkt.

Lees verder

Koffie

Hoe heurt het eigenlijk (niet)?

Zo, dit is mijn laatste column voor dit jaar. Diegenen die mijn stukjes van dit jaar hebben gelezen en onthouden, hebben nu een bovengemiddelde kennis van koffie. U kunt die irritante neef, die na iedere vakantie over dat nieuw ontdekte wijntje bralt, genadeloos aftroeven. Wraak is zoet (goeie koffie ook

Lees verder »

KOOKTECHNIEKEN

De smoker

Vroeger rookte iedereen zich een ongeluk. Op tafel een glaasje sigaretten van je favoriete merk, de raampjes van de auto dicht en gaan met die banaan.Tegenwoordig word je bijna aangevallen als je een sigaar of sigaret opsteekt. Begrijp mij niet verkeerd hoor. Ik ben al jaren geleden gestopt met roken

Lees verder »

De perfecte kreeft bereiden

Er zijn maar weinig mensen die zich branden aan het bereiden van een kreeftengerecht, maar toch is het goed te doen. Elke visboer is in staat verse, levende kreeft te bestellen. Het Nederlandse kreeftenseizoen loopt van maart tot juli. In deze periode is de Nederlandse kreeft uit de Oosterschelde, Grevelingen

Lees verder »

Deksel erop? Of deksel eraf?

Moet je nu koken met de deksel op de pan, of van de pan? En waarom moet dat dan eigenlijk. Om deze vraag aan te pakken is wat uitleg nodig. Ik hoop u in onderstaand stukje wat duidelijkheid te geven. Wist u dat je door het variëren tussen met of

Lees verder »

Timing tijdens het koken

Een mooi gerecht koken is op zich niet zo ingewikkeld. Als je de moeite neemt om even te oefenen dan lukt elk gerecht. Het is een stuk lastiger om meerdere gangen achter elkaar te serveren en daarbij zelf ook nog de tijd te hebben om mee te eten en iets

Lees verder »

RECEPTEN

Stoof van riblappen met sinaasappel

Voor 4 personen 1 dikke sinaasappel scheut olijfolie 700 gram ribrunderlappen 2 uien geschild en in stukken gesneden 2 stengels bleekselderij in stukjes gesneden 400 gram winterwortel geschild en in stukjes gesneden 2 blikken tomatenblokjes (à 400 gram) 2 tenen uitgeperste knoflook Bereiding Rasp de helft van de oranje schil

Lees verder »

Indiase kippensoep met bloemkool en linzen

Voor 4 personen 1 bloemkool 2 eetlepels zonnebloemolie 2 eetlepel hot currypoeder 400 gram linzen in blik 5 Tasty Tom-trostomaten 1 kippenbouillonblokje 200 milliliter kokosmelk 350 gram kippendijen in blokjes zonder bot sap van 1 citroen 750 milliliter water Bereiding Haal van de bloemkool alle roosjes en maak ze mooi

Lees verder »

Hollandaisesaus voor bij kreeft

Ingrediënten  250 gram ongezouten roomboter 1 gemalen peper uit de molen 4 eetlepel witte wijnazijn 1 eetlepel kraanwater 1 mespunt zout 4 middelgrote eieren 1 citroen  Bereiding Smelt de boter op laag vuur. Zet het vuur uit als de boter zich heeft verdeeld in een heldere bovenlaag (vet) en een

Lees verder »

Poké bowl

Poké bowl is één van de trends op het gebied van gezond en makkelijk eten en ik begrijp best waarom. Heel veel smaak, super gezond en je kunt er eindeloos veel varianten mee bedenken. Poké (spreek uit: po-kay) is een origineel gerechtje uit Hawaï dat je het beste kunt omschrijven

Lees verder »

Amandelspijs

Natuurlijk is het de tijd om te genieten. Vooral doen! Staat u voor het schap met lekkernijen? Focus dan vooral op genieten. Kies voor iets ECHT lekkers. Het klinkt misschien minder leuk, maar de prijs is vaak een goede indicator voor de kwaliteit die u koopt. Een stuk gevuld speculaas

Lees verder »

Arjens winterstoof

Voor 4 personen 800 gram riblappen klontje boter of margarine 1 liter water peper en zout 3 uien 125 gram spekblokjes 4 winterwortels 4 grote aardappelen 2 eetlepels olie Juspoeder Bereidingsduur: 120 minuten  Bereiding Deze schotel kan ook prima een dag van tevoren gemaakt worden. Snijd de riblappen in blokjes,

Lees verder »