Doorlopend mooie recepten en kooktechnieken om u te inspireren.
Arjen Zeevenhooven
Topkok

Columns en boeken

De Smaak van de Brabantse Wal & omgeving

Daar waar Brabant Zeeland kust Ga mee op een culinaire ontdekkingstocht langs de Brabantse Wal. Maak kennis met gepassioneerde chefs, het geweldige aanbod van verse producten die je wellicht niet in dit gebied had gezocht en laat je inspireren door diverse culinaire specialisten. De mooie verhalen en heerlijke recepten zullen

Lees verder »

Nieuwe roman: Bed en breakfast

Ilja Gort raakte in de ban van zijn eigen hoofdpersoon: Abel, de warhoofdige held uit zijn bestseller Godendrank. In Bed en Breakfast begint Abel met zijn vrouw Angela een B&B op hun Zuid-Franse wijndomein. Maar natuurlijk gaat dat niet van een leien dakje. Een televisieploeg met een dubbele agenda wil

Lees verder »

De wondere wereld van prei

Het is volop maart en het voorjaar lacht ons tegemoet. Het fijne van deze tijd zijn de groenten die van de koude grond beschikbaar zijn. Een ondergewaardeerde maar niet te versmaden groente is de prei. Laten wij het eens over prei hebben. Prei aten wij vooral vroeger, het was en

Lees verder »

ALLES OVER KOFFIE

Koffie

Hoe heurt het eigenlijk (niet)?

Zo, dit is mijn laatste column voor dit jaar. Diegenen die mijn stukjes van dit jaar hebben gelezen en onthouden, hebben nu een bovengemiddelde kennis van koffie. U kunt die irritante neef, die na iedere vakantie over dat nieuw ontdekte wijntje bralt, genadeloos aftroeven. Wraak is zoet (goeie koffie ook

Lees verder »
Koffie

Filterkoffie, wie is daar niet mee opgegroeid?

Helemaal terug van weggeweest vanwege de pure smaak en positieve gezondheidsaspecten. Met Moccamaster, het oer-Hollandse koffiezetapparaat, zet u altijd hete en aromatische koffie. Dankzij de nieuwe keuzeschakelaar op de Moccamaster KBG Select zet u de lekkerste kop koffie bij kleine en grote hoeveelheden. Filteren tot in de perfectie In oktober

Lees verder »

INTERVIEWS

Culinair

Alain Caron

Alain Caron Typisch Frans, typisch Alain Caron – tikkeltje chaotisch, maar met pure klasse Misschien ooit begonnen per toeval, omdat hij juist die jongste zoon was die meeging met moeder om boodschappen te doen. Omdat hij uren naast haar in de keuken stond, omdat hij haar kunsten kon afkijken en

Lees verder »
Culinair

Ilja Gort

Ilja Gort: “Het is als Alice in Wonderland” Ilja Gort, de man die bij het grote publiek bekend staat als de Nederlandse wijnboer, presentator en groot liefhebber van Frankrijk met daarbij behorende kennis. En naast alle kennis hoort natuurlijk ook zijn opvallende uiterlijk; de gekrulde baard, schuin hoofddeksel en de

Lees verder »

KOOKTECHNIEKEN

Winterse ragout

Een heerlijk wintergerecht is ragout. Ragout heeft een romige structuur en vult behoorlijk goed. Een goede ragout past geweldig bij de winter. Mijn probleem is alleen dat ik er veel te veel van eet. Maar toch. Ragout is een aanrader in de winter. De basis van ragout is bloem, boter

Lees verder »

Zoetzuur maken

Waar denk je aan bij zoetzuur? Meestal aan snoep lijkt mij. Zure matten is zo’n voorbeeld van snoep dat super zuur is maar ook erg zoet. Van dat zure schrikken je smaakpappillen en het zoete brengt daarna weer rust in je mond. Zoetzuur kun je ook heel goed van groenten

Lees verder »

Timing tijdens het koken

Een mooi gerecht koken is op zich niet zo ingewikkeld. Als je de moeite neemt om even te oefenen dan lukt elk gerecht. Het is een stuk lastiger om meerdere gangen achter elkaar te serveren en daarbij zelf ook nog de tijd te hebben om mee te eten en iets

Lees verder »

De perfecte kreeft bereiden

Er zijn maar weinig mensen die zich branden aan het bereiden van een kreeftengerecht, maar toch is het goed te doen. Elke visboer is in staat verse, levende kreeft te bestellen. Het Nederlandse kreeftenseizoen loopt van maart tot juli. In deze periode is de Nederlandse kreeft uit de Oosterschelde, Grevelingen

Lees verder »

RECEPTEN

De allerlekkerste saté babi (van varkensvlees)

Ingrediënten voor 4 personen 3 tenen knoflook 1 rode ui 600 gram schouderkarbonaden 6 eetlepels ketjap manis 1 eetlepel zonnebloemolie 1 eetlepel sambal manis 1 theelepel gemalen laos 1 theelepel Ketoembar gemalen koriander 2 centimeter verse gember, fijn geraspt of gesneden Bereiding Snipper de rode ui en de knoflook goed

Lees verder »

Blazaball. Fire made easy.

Eindeloos rokende barbecues, hout dat maar geen vlamvat, stapels krantenpapier en aanmaakhout, een zorgvuldig opgestapelde houtpyramide die instort en het vuur verstikt … Zomaar wat ergernissen van vuurmakers over de hele wereld. Met de Blazaball is dit verleden tijd. Met de Blazaball maak je snel en veilig jouw barbecue, pizza-oven,

Lees verder »

Courgette frittata met tijm, rozemarijn en oregano

Ingrediënten voor 4 personen 125 gram salami- of chorizoplakjes 2 eetlepels olijfolie 2 rode uien 2 courgettes 3 takjes tijm 2 takken rozemarijn 3 takjes oregano 125 gram geitenkaas 6 middelgrote eieren 1 handje gemengde sla uit een zakje Bereiding Verwarm de oven voor op 225°C. Snijd de salami in

Lees verder »

Gebakken zalmfilet met een tuinkruidenlaagje

Ingrediënten voor 4 personen 600 gram verse zalmfilets op de huid Sap van een citroen Het wit van 1 rauw ei 20 gram verse dille 2 takjes dille apart houden 3 takjes peterselie Een half bakje gesneden bieslookringetjes 4 eetlepels olijfolie 600 gram verse groene asperges Verse aardappeltjes (malta is

Lees verder »

Coronakansen

Ruim een jaar nu worden de voorpagina’s van kranten en nieuwssites overheerst door het coronavirus COVID-19. Niemand ontkomt aan de gevolgen van deze pandemie, en slechts de grote webwinkels spinnen er garen bij. Ik had in het verre verleden een hele foute leidinggevende die met een grote grijns tegen mensen

Lees verder »

Kabeljauw met gember citroen en sesam bereid in folie

Ingrediënten voor 4 personen 1 citroen 4 centimeter gemberwortel 2 teentjes knoflook 4 eetlepels sesamzaadjes 2 eetlepels olie 2 eetlepels Japanse sojasaus (Kikoman) 2 eetlepels sesamolie 1 eetlepel Thaise vissaus 4 kabeljauwhaasjes (à circa 160/170 gram) Bereiding Verwarm de oven voor op 220° C. Snijd de citroen doormidden en pers

Lees verder »

INGREDIËNTEN EN RECEPTEN OP RUBRIEK

  • Alle
  • Aardappel
  • Aardappelsalade
  • Afrikaans
  • Amandelspijs
  • Appelstroop
  • BBQ
  • Bakken
  • Cassoulet
  • Chinees
  • Chorizo
  • Citroen
  • Culinair
  • Curry
  • Erwten
  • Feta
  • Garen in de oven
  • Garnalen
  • Gevuld
  • Grapefruit
  • Gratin
  • Groentestoof
  • Hamlappen
  • Hete bliksem
  • Hollandaisesaus
  • Honing
  • Indiaas
  • Italiaans
  • Kabeljauw
  • Kalkoen
  • Kaneel
  • Kerstbrood
  • Kikkererwten
  • Kip
  • Kippenstoof
  • Knolselderij
  • Koekjes
  • Kokos
  • Kreeft
  • Kreeftensoep
  • Limoen
  • Limoncello
  • Linzen
  • Mayonaise
  • Nieuwsbrief
  • Nootmuskaat
  • Pittig
  • Poffen
  • Poké Bowl
  • Prei
  • Riblappen
  • Rundvlees
  • Salade
  • Sesam
  • Soep
  • Spaans
  • Spek
  • Spinazie
  • Stamppot
  • Stoof
  • Suikerbrood
  • Tiramisu
  • Wentelteefjes
  • Winterstoof
  • Witte bonen
  • Zalm
  • Zoet
  • Zomersalade