Nazomeren betekent voor velen nog even genieten van de barbecue. Met z’n allen in de achtertuin rond de grill, dat is gezelligheid waar we massaal van houden. Een glas rosé in de hand, een stuk vlees op de grill en een schaal salade op tafel. Eten verbindt en er is geen beter moment om dat te beseffen dan tijdens het barbecueën.

Het zou geen verschil mogen maken of je nu voor jezelf zorgt of voor je gasten. Te vaak grijpen we nog naar het allergoedkoopste barbecuevlees. Voor een paar euro koop je al een barbecuepakket. Zo’n barbecuepakket heeft echter meer nadelen dan voordelen. Om te beginnen is dat goedkope vlees vaak van dieren die niet zo veel vrijheid gekend hebben. Zelfs als je maar een klein beetje belangstelling hebt voor dierenwelzijn dan weet je dat je dit moet laten liggen. Daarnaast is het vooral vet vlees in een al even vette marinade. Op de huis tuin en keuken barbecue is het resultaat vaak bedroevend. Niet alleen de smaak valt tegen, het vlees zal al snel aanbranden. En zwart vlees is echt heel slecht voor je.

Beter vlees

Wil je verrassen op de barbecue? Dan is beter vlees het eerste waar je voor zou moeten kiezen. Smaak! Ga ervoor naar een echte slager. Oké, we horen je direct al weer denken: “Dat gaat me weer veel meer geld kosten.” Ja. dat klopt. Beter vlees kost meer geld. Het alternatief is simpel. Eet een beetje minder vlees. Want goed vlees, op de juiste wijze bereidt, is echt een smaakfeest.

Complete maaltijd

In plaats van grote hoeveelheden vlees is een barbecue echt veel leuker als je er een complete maaltijd van maakt. Zorg voor de lekkerste bijgerechten. Nee, niet dat afbakstokbrood. Dat is geen bijgerecht. Bereid eens een goede aardappelsalade, geef er volop verse groenten bij, en leg achteraf een stuk fruit op de barbecue.

Wij delen twee recepten waarmee een complete maaltijd op de barbecue een makkie wordt.

Runderribstuk van de barbecue

 • runderribstuk (short rib) van ongeveer 1,5 kg
 • 3 eetlepels cajun kruidenmix, zie hieronder
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 100 ml rode wijn

Cajun kruidenmix voor de marinade

 • 3 theelepels zout
 • 2 theelepels knoflookpoeder
 • 2 theelepels paprikapoeder edelsuss of zoet
 • 1 theelepel zwarte peperkorrels
 • 1 theelepel uienpoeder
 • ½ theelepel oregano
 • ½ theelepel tijm
 • ½ theelepel chili
 • ½ theelepel gerookt paprikapoeder

Doe alle ingrediënten voor de kruidenmix in een vijzel en maal het fijn. Als je een koffiemolentje hebt kun je het ook hierin fijnmalen. Bewaren in een goed afgesloten potje.

Meng de kruiden met de olie en giet er 1/3 van in een kommetje. Zet dit apart om te gebruiken tijdens het garen. Voeg aan de rest van de kruidenmix de rode wijn toe en wrijf daar het vlees mee in. Doe het vlees in een plastic zak en sluit deze zo strak mogelijk om het vlees. Leg het vlees minimaal 12 uur maar liever 24 uur koud weg om de marinade goed in te laten trekken.

Doe 2 eetlepels water bij de kruidenolie, deze gebruik je om het vlees tijdens het gaarproces mee in te strijken. Laat het vlees op kamertemperatuur komen voor je het op de BBQ legt, zo schrikt het vlees niet zo van de temperatuurwisseling wat ook weer beter is voor de malsheid van je eindproduct. Dit mag met zo’n groot stuk vlees best minimaal een uur zijn.

Verwarm de BBQ tot 180 graden en schroei het vlees aan beide zijde kort dicht, temper de temperatuur tot 120 graden door de schuiven iets dichter te zetten en laat het vlees rustig in 2 ½ tot 3 uur gaar worden. Strijk tussendoor het vlees af en toe in met het kruidenmengsel.

Heb je geen barbecue met temperatuurmeter, maak dan gebruik van een kernthermometer en houd 85 graden aan. Let erop dat je de steker niet tegen het bot aan zet, dit wordt eerder warm. Reken met een ‘gewone’ barbecue minimaal een uur langere gaartijd.

Het beste kun je het vlees met de ribkant op de grill leggen. Indien je vlees te donker dreigt te worden verpak het dan in aluminiumfolie. Haal het vlees na ongeveer 3 uur van de BBQ en laat het een kwartiertje rusten voor je het aansnijdt.

Barbecue aardappels in kruidenolie

 

Voor 4 personen

 • 4 tot 8 grote aardappelen
 • 200 milliliter. zonnebloemolie
 • De blaadjes van 2 takken rozemarijn
 • 3 teentjes knoflook
 • peper en zout uit de molen

Doe de olie met de kruiden, knoflook zout en peper in een hoge beker. Zet er de staafmixer in en pureer deze helemaal fijn.

Kook de aardappelen tot deze bijna gaar zijn.

Snij deze wanneer ze nog warm zijn doormidden. Doe wat van de kruidenolie op een schaaltje en verdeel deze erover. Leg de aardappelen met de snijkanten in de olie en laat ze zo afkoelen. Bak de aardappelen op de snijkant op de barbecue totdat deze lekker knapperig zijn.

Serveer met een groene salade.

Meer recepten vind je op www.lekkertafelen.nl.