Even naar de supermarkt of naar de bakker en je hebt de heerlijkste koekjes onder handbereik, altijd handig als er bezoek komt. Je legt ze op een mooi schaaltje en klaar is Clara, of Kees. Zo gaat het bij ons thuis ook meestal en eigenlijk schaam ik mij daar een beetje voor, want het is zo makkelijk om zelf een voorraadje deeg te maken en dit in rolletjes in de vriezer te leggen.

Echt een peulenschil!
Wat ik daar zo leuk aan vind is dat het huis heerlijk naar versgebakken koekjes ruikt als je gasten komen en wat is er fijner dan de geur van versgebakken roomboterkoekjes in huis?

Hierbij een leuk receptje van Friese Dumkes met geurige specerijen.
Als je alle ingrediënten gemengd hebt tot een deeg maak je er rolletjes van in plastic folie.
Je rolt of spuit het deeg op plastic folie. Ongeveer 30 cm lang en 4 cm dik. Als het klaar is lijkt het op in plastic gerolde paaltjes. Deze paaltjes kun je oneindig lang in de vriezer bewaren en als je ze nodig hebt haal je er een paaltje uit. Plastic eraf en snijd ze in pillen van 1 cm dik, legt ze op een bakplaat (ingevet of met bakpapier) met 5 cm ruimte ertussen tegen het uitlopen tijdens het bakken.

10 tot 15 minuten op 170 graden bakken en klaars is Kees! … of Clara.

Ingrediënten

250 gram roomboter

125 gram blanke basterdsuiker

375 gram bloem

125 gram amandelspijs

2 gram zout

2 gram geraspte citroenschil

2 gram gemberpoeder

2 gram kaneel

8 gram anijszaad

50 gram fijngehakte hazelnoten

Mix de boter met een mixer tot ze zacht is en meng de rest er door. Laat het deeg een uur rusten.