Franse omgekeerde appeltaart

Ingrediënten

5 plakjes diepvriesbladerdeeg

6 Elstar appels (circa 1 kilo)

120 gram ongezouten roomboter

200 gram kristalsuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 210 ºC. Laat het bladerdeeg ontdooien. Schil de appels, halveer ze en verwijder het klokhuis. Zorg wel dat de halve appels heel blijven. Snijd de koude boter in plakjes en verdeel over de bodem van een bakvorm (24 cm met een lage opstaande rand).

Strooi de suiker lekker dik over de boter. Leg de appels met de bolle kant naar beneden erop. Zet de schaal op het vuur van het gasfornuis en laat de suiker in circa 10 minuten karamelliseren (bruin kleuren).

Doe dit op half hoog vuur en zorg dat de hitte overal op de bodem van de bakvorm komt en let op verbranden! Dat is niet de bedoeling natuurlijk.

Bestuif het aanrecht met bloem. Leg de deegplakjes op elkaar en rol uit tot een ronde lap met een deegroller of wijnfles. Leg het deeg op de appels, snijd het overhangend deeg weg. Duw het deeg iets naar binnen.

Bak de taart in het midden van oven in circa 20 minuten gaar. Leg een groter bord dan de bakvorm over de bakvorm en keer samen in één keer in een vloeiende beweging om zodat de taart van de vorm op het bord glijdt (pas op voor de hete karamel!).

Deze taart vergt wat oefening. De karamel is serieus heet als de taart uit de oven komt. Heel voorzichtig werken dus.

Arjen Zeevenhooven