Natuurlijk is het de tijd om te genieten. Vooral doen! Staat u voor het schap met lekkernijen? Focus dan vooral op genieten. Kies voor iets ECHT lekkers. Het klinkt misschien minder leuk, maar de prijs is vaak een goede indicator voor de kwaliteit die u koopt. Een stuk gevuld speculaas voor 99 cent is echt van een andere kwaliteit dan een stuk gevuld speculaas van ruim € 3. Waar zit het verschil dan in? Simpel in de inhoud!

Amandelspijs is gemaakt van amandelen. Het woord zegt het al. Spijs kan echter ook gemaakt worden van witte bonen. Dat is echt veel goedkoper dan amandelen. En zo ontstond jaren geleden al het fenomeen banketspijs. Banketspijs doet denken aan de banketbakker maar is absoluut geen amandelspijs! De keuze maakt u natuurlijk zelf, maar wij worden oprecht blij als we bij de koffie een stukje gevuld speculaas krijgen met echt amandelspijs.

Amandelspijs maken

Het is echt een fluitje van een cent om zelf amandelspijs te maken. U heeft slechts vier ingrediënten nodig waarbij de blanke amandelen het duurst zijn. Dat laat gelijk zien waarom u iets meer betaalt voor een goed product.

Benodigdheden:

350 gram blanke amandelen
350 gram fijne suiker
1 ei
1 theelepel rasp van een citroen

          Doe de amandelen, suiker en citroenrasp, in een keukenmachine met messen en draai dit tot een grof mengsel. Klop het ei los en doe dit er met beetjes bij. Laat de machine draaien tot het een stevige massa is. Misschien hoeft u er niet alle ei bij te doen, het moet een kneedbare massa zijn die in vorm blijft als u er een bal van draait. Er mogen best nog wat stukjes amandel inzitten, dit is alleen maar lekker. Leg dit minimaal vier dagen in de koeling om de smaken goed te laten doortrekken. U kunt amandelspijs in de vriezer bewaren.

          Tip: Maak een rol van uw zelfgemaakte amandelspijs. Rol dit in bladerdeeg, vouw het dicht en bestrijk met losgeklopt ei. Bak 30 minuten in een op 210°C voorverwarmde oven en u heeft uw eigen banketstaaf gemaakt.

          Gevuld speculaas met roomboter amandelspijs

          160 gram bruine basterdsuiker
          190 gram roomboter
          20 gram water
          3 gram zout
          275 gram bloem
          20 gram speculaaskruiden
          5 gram bakpoeder
          500 gram amandelspijs
          1 losgeklopt ei
          amandelen om te garneren

          Verwarm de oven voor op 180 graden.

          Meng de suiker, bloem, kruiden, zout en bakpoeder door elkaar. Voeg 140 gram in stukjes gesneden roomboter en het water toe en kneed met uw handen of met een mixer met kneedhaken tot zich een stevig deeg heeft gevormd. Als het deeg te droog is voeg er dan nog een paar druppels water extra aan toe. Pak het deeg in plastic folie en leg dit minimaal 1 dag koel weg.

          Laat het deeg voor het uitrollen een uurtje op temperatuur komen en kneed dit nog even kort door. Smeer een bakvorm van 10×32 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Heeft u dit formaat bakvorm niet, geen probleem een bakvorm van 20×20 cm of een ronde springvorm van 24 cm kan ook.

          Neem twee derde van het deeg en rol dit uit zodat hij in de vorm past. Druk de bodem en de randen goed aan. Bestuif het werkblad met een beetje bloem en rol de amandelspijs zo uit dat deze in de vorm past. Leg de amandelspijs in de vorm en druk goed aan zodat er overal evenveel spijs zit. Smelt de resterende boter en bestrijk hier de amandelspijs mee.

          Rol de rest van het deeg uit en leg dit als een mooie lap over de amandelspijs en druk de randen goed aan. Klop het ei los en bestrijk de koek dun met het ei.

          Verdeel er wat amandelen over in een mooi patroon naar wens en bestrijk alles nogmaals dun met ei. Het beste is als u de koek nu een paar uur in de koeling laat rusten maar mocht u echt niet kunnen wachten dan kunt u hem ook direct afbakken. Het bakken gebeurt in een voorverwarmde oven van 180°C en al naar gelang de grootte van de vorm in 30 tot 35 minuten. Een lange smalle vorm is eerder gaar dan een ronde vorm. Laat de koek afkoelen in de vorm want het lekkers breekt erg snel als het warm is. Snijd de speculaas in niet te grote stukjes. De speculaas kan met gemak een week bewaard worden.

          www.lekkertafelen.nl