ALLES OP HET GEBIED VAN GEZONDHEID EN BEWEGING.
OlGA Commandeur
Vitaliteitscoach

Dry January

Heeft u het droog gehouden in januari?

Ik eerlijk gezegd niet. Maar ik heb er ook niet echt aan meegedaan. Ik ben geen grote drinker. Af en toe in het weekend en op feestjes drink ik een glaasje wijn. Wel heb ik bij bijna elk glaasje gedacht aan al die deelnemers (meer dan 40.000!) aan deze campagne. Heel januari, 31 dagen, geen alcohol. Met de bedoeling om de mensen bewust te maken wat alcohol met je doet. Met je fysiek, mentaal en portemonnee.

Samenvatting voedingscentrum over alcohol: Het advies is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen. Matig alcoholgebruik van 1 glas per dag lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen, maar tegelijkertijd verhoogt het de kans op borstkanker. Meer drinken dan 1 glas per dag geeft alleen maar negatieve gezondheidseffecten. Het geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker. De mogelijke voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. www.voedingscentrum.nl.

De volksgezondheidscampagne “Dry January” is ook wetenschappelijk onderbouwd. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers die een maand lang geen alcohol drinken heel veel positieve ervaringen hebben. 62% voelt zich fysiek veel beter. 63% voelt zich mentaal sterker. 55% geeft aan beter te slapen. 55% vindt geldbesparing belangrijk, alcohol is best prijzig. 43% beseft dat ze zelf in staat zijn om vaste gewoonten te doorbreken. Een groot deel geeft ook aan dat ze daardoor blijvend minder alcohol nuttigen.

Mede doordat ze zich standvastiger voelen en beter in staat zijn om “NEE” te zeggen tegen alcohol en daardoor ook tegen andere slechte gewoonten. Je beseft dat je een keuze hebt. Je krijgt oog en oor voor andere initiatieven waar je ook een keuze in hebt. Opeens heb je het gevoel dat iedereen wel ergens mee bezig is om aan te werken. Je wordt je bewust van wat alcohol, slecht voedingspatroon, roken, zittend bestaan, voorovergebogen werken of cafeïne met je doet. Voel en ervaar het verschil wanneer je een maand lang één van deze gewoonten skipt. Dat is ongetwijfeld een heel goed gevoel. Wanneer je dat samen met anderen doet, bijvoorbeeld met ‘Dry January’, dan helpt de groepsdruk om het ook vol te houden. Maar bovenal is het een uitdaging voor jezelf.

Soms gebeurt er iets waardoor je spontaan ervaart dat je iets moet minderen. Bij mij was dat minder cafeïne drinken. Ongemerkt bouw je de kopjes koffie op een dag op en toen we op vakantie waren en opeens minder koffie dronken kreeg ik hoofdpijn en voelde me beroerd totdat ik weer cafeïne binnenkreeg. Nu ben ik flink geminderd en drink ook ’s avonds geen cafeïne meer en voel me stukken beter en slaap ook weer goed in.

Alles begint bij bewustwording! En daarna er iets mee doen, minderen, veranderen, alternatieven zoeken of stoppen. Gegarandeerd, je komt er sterker uit!

Toch kun je weer terugvallen in je oude vertrouwde gewoonten. Kan gebeuren. Constateer het en pak de draad weer op. Voel je goed bij je eigen keuzes. Jij weet zelf wat het beste is voor je eigen lijf, want dat heb je ervaren.

 

Proost!

ONZE MEEST RECENTE ARTIKELEN

Gezondheid

Zus

In Den Bosch woont Zus zelfstandig in haar eigen huis. Zus heeft dementie, al zegt ze zelf dat dit niet zo is. Haar grootste wens? Thuis blijven wonen. Stiefdochter Mary heeft haar 17 jaar geleden een belofte gedaan. Zij heeft Zus beloofd dat ze thuis kan blijven wonen. “Jij bent

Lees verder »
Gezondheid

Seksualiteit na je 50ste

Niemand heeft ooit een leeftijdsgrens kunnen bepalen waarna begeerte, lust of het vermogen om te beminnen zouden ophouden te bestaan. Oké, ouder worden gaat, zoals we allemaal weten, onverbiddelijk gepaard met lichamelijke veranderingen of aandoeningen. Niks aan te doen. Maar het gaat ook samen met een groter geestelijk vermogen tot

Lees verder »

KIES EEN ARTIKEL

  • All
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Thuisservice
  • Thuiszorg