Ilja Gort: “Het is als Alice in Wonderland”

Ilja Gort, de man die bij het grote publiek bekend staat als de Nederlandse wijnboer, presentator en groot liefhebber van Frankrijk met daarbij behorende kennis. En naast alle kennis hoort natuurlijk ook zijn opvallende uiterlijk; de gekrulde baard, schuin hoofddeksel en de vaak gestylde gilletjes mogen niet ontbreken. Een verschijning kun je zeker wel zeggen.

Maar er is meer wat Ilja Gort tot Ilja maakt. De wijn-weg was in eerste instantie niet een vooruit bedacht plan. Eigenlijk zoals Gort zijn hele leven leidt. Hij leeft met de dag. “Ik zie morgen wel wat ik morgen doe, maar vandaag leef ik in het nu.”

Een relaxte houding die hem extra laat genieten van het moment waardoor hij echt beleeft wat er nu gaande is. Hij neemt het leven zoals het komt, en zo dus ook de carrière en de liefdes die op zijn pad zijn gekomen. Het begon oorspronkelijk allemaal met de liefde voor de muziek.

Als drummer was hij actief voor een aantal bands en het maken van muziek en tunes was zijn inkomstenbron, maar al snel toen de liefde voor wijn begon te groeien, kon Ilja Gort de overstap maken.

“Ik was een jaar of twintig en toen kwam er een fles op tafel; een Lambrusco. Een wijn die je nu niet echt meer kan drinken, maar ik vond dat toen heel lekker. Heel zoet.”

Vanaf dat moment heeft Ilja Gort wijn leren drinken en is hij zich verder gaan verdiepen in deze wondere wereld. Zoals hij zelf zegt; “Net als Alice in Wonderland, je glijdt uit, maakt een vrije val en je probeert om je heen te kijken bij alles wat er gebeurt en je vast te zetten in dingen die je ziet, maar je laat vooral ook jezelf vallen in die wereld om te zien waar je uitkomt.”

De kunst en het ambacht van het maken van de wijn en het hele leven eromheen was wat hem aansprak en verwonderde. Hij wilde meer te weten komen over de wereld daarachter en is er volledig ingedoken. Om uiteindelijk zoveel kennis te hebben om tot ware wijnkenner te zijn gedoopt, wijnmaker en wijnboer. De deep focus is wat er nodig is om volledig ergens voor te gaan, zo heeft Ilja Gort ervaren en hij is daar nog altijd mee bezig. Die deep focus is wat je beter maakt in waar je mee bezig bent en zolang dat een passie is, zal het nooit zwaar aanvoelen. “Mijn passie is met mij versmolten, zoals wijn ook met je versmolten moet zijn. Het is als een geheim huwelijk van bepaalde factoren.”

Er is een aantal tips die we van Ilja Gort hebben meegekregen om het leven in combinatie met een glaasje wijn een stukje mooier te maken.

“Slurp vooral, je moet altijd slurpen.”

Het ziet er misschien niet al te lekker uit, maar volgens de echte wijnkenners moet je altijd slurpen bij het drinken van een wijn. Als je een wijn echt wilt proeven tenminste. “Zo’n wijn heeft maanden, misschien wel jaren in een fles op z’n kantje gelegen. Er moet gewoonweg lucht bijkomen om de smaken echt tot hun recht te laten komen en dat doe je door te slurpen; lucht bijvoegen in je mond.”

“Drink geen vieze wijn. Het is niet erg als je de wijn die je net hebt opengemaakt niet lekker vindt, maar drink hem niet op.” Volgens Ilja is het gewoonweg zonde om wijn te drinken die we niet lekker vinden, je moet op zoek naar een wijn die je wel lekker vindt en dan kun je er echt van genieten. Wat meteen de tweede tip aan bod brengt: “Ga op ontdekkingsreis.”

De wereld van de wijnen is een grote wereld en je moet daarin de juiste match vinden. Iedere dag is het nog een ontdekkingsreis om te kijken welke wijn het beste bij jou past en wat er überhaupt allemaal valt te ontdekken. En dat is eigenlijk ook wat volgens Gort voor het leven geldt. Het leven blijft een ontdekkingsreis waarin je iedere dag een nieuw avontuur aangaat, maar ga het vooral per dag aan. Leven doe je niet morgen of volgende week, leven doe je vandaag!

Het liefst schrijft hij over zijn liefde waar hij het meest van houdt. Iedereen weet dat als hij schrijft hij even met zichzelf is en dan moet je hem vooral niet storen.

Een ideaalplaatje voor Ilja Gort? Onder de moerbeiboom in zijn tuin in Frankrijk. “Een heerlijke plek met de juiste schaduw en daar kan ik fijn in mijn eigen bubbel mijn werk doen. Niemand zal me op die plek storen en dat vind ik heerlijk. Dat is goed zo.”

Bridget van Alphen

Gepubliceerd in editie 2019-3, april 2019