Een heerlijk wintergerecht is ragout. Ragout heeft een romige structuur en vult behoorlijk goed. Een goede ragout past geweldig bij de winter. Mijn probleem is alleen dat ik er veel te veel van eet. Maar toch. Ragout is een aanrader in de winter.
De basis van ragout is bloem, boter en bouillon. En omdat ik in deze uitgave van 50VitaalPlus ook geschreven heb over het gebruik van vezels lijkt volkorenbloem mij een goede optie.
De perfecte basisragout van kippenbouillon gaat als volgt:
Ingrediënten
50 gram boter
50 gram volkorenbloem
1 liter kippenbouillon (van verse kip of van een blokje)
Bereidingswijze
Smelt 50 gram boter in een pan en zorg dat de boter blank blijft.
Voeg 50 gram bloem toe en roer met een spatel op laag vuur tot er een egale massa ontstaat.
De bloem heeft een aantal minuten nodig om gaar te worden. Neem hier de tijd voor.
Na een minuut of drie zal de bloem gaar zijn en kun je de bouillon toevoegen.
Voeg steeds een klein beetje bouillon toe en blijf hard genoeg roeren om de massa egaal te houden.
De ragout zal er eerst uitzien als een soort deeg. Het is belangrijk om goed te roeren en er steeds een beetje bouillon bij te doen. Zorg dat de ragout glad blijft en voeg steeds een beetje extra bouillon toe, nog steeds op laag vuur.
Wacht steeds tot de bouillon is opgenomen en voeg er dan pas weer meer aan toe. De bloem zal steeds beter gaar worden en vervolgens wordt de juiste dikte van ragout bereikt.
Als de ragout klaar is kun je hem vullen met wat jij lekker vindt.
Gerookte vis, gegaard vlees of hamblokjes, gegaarde groenten, kruiden, paddenstoelen …
The sky is the limit!
Groet, Arjen