Ingredienten voor 6 a 7 personen

1 kalkoen van ongeveer 3 kilogram

2 sjalotten

3 takjes rozemarijn

150 gram gedroogde cranberries

200 gram kastanjechampignons

100 gram gepelde peacannoten

50 gram mager rookspekplakjes

4 eetlepels olijfolie

3 bruine boterhammen

350 gram kipgehakt gekruid

 

Bereiding
Haal de kalkoen een uurtje voor de bereiding uit de koelkast. Hak de sjalotjes mooi fijn en haal de naalden van de takken rozemarijn en hak ze fijn.

Snijd de champignons in dikke plakken. Breek de noten met je handen (niet te fijn).

Snijd de reepjes spek fijn.

Verhit de helft van de olie in een grote Tefalpan en bak het spek samen met de sjalot een paar minuten op laag vuur. Zet het vuur hoog en bak de paddenstoelen 4 minuten mee. Voeg de rozemarijn toe, schud het geheel om en voeg de cranberries toe en laat het afkoelen buiten de pan.

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de korstjes van de boterhammen. Rooster het brood in een broodrooster en snijd er kleine blokjes van. Meng het gehakt met het brood, de gebroken noten en het champignonspekmengsel. Knijp dit samen tot een deeg (niet lang kneden) en vul de kalkoen ermee.

Giet een beetje olie over de kalkoen en bestrooi hem met zout en peper. Zet de kalkoen in een grote ovenschaal of braadslee met de borst naar beneden in de hete oven (180°C) en laat hem in anderhalf uur goudbruin en gaar worden. Keer de kalkoen na 45 minuten met de borst naar boven. Check de gaarheid van de kalkoen met een thermometer. Deze moet 75°C graden van binnen zijn. Als dit niet zo is geef hem dan nog een extra kwartiertje in de oven.

Haal de kalkoen uit de oven en bedek hem met aluminiumfolie en laat hem 20 minuten rusten.

Het aansnijden aan tafel is nog een hele klus. Maar wel leuk!

Vergeet de vulling niet mee te serveren.