Alain Caron

Typisch Frans, typisch Alain Caron – tikkeltje chaotisch, maar met pure klasse

Misschien ooit begonnen per toeval, omdat hij juist die jongste zoon was die meeging met moeder om boodschappen te doen. Omdat hij uren naast haar in de keuken stond, omdat hij haar kunsten kon afkijken en van haar kon leren. En vooral wílde leren. Alain Caron was al op vroege leeftijd met koken bezig, maar niet per se heel bewust. “Mijn moeder kon gewoon echt heel goed koken … en er is uiteindelijk toch niets mooier dan om die liefde voor eten te delen.”

Alain Caron, tout Nederland kent de – nog altijd met tikkeltje accent – Fransman als chef, kok en jurylid in televisieprogramma’s als MasterChef. Maar Alain is meer dan dat, sterker nog, de man doet duizend dingen tegelijk. En dat is ook precies wat hij wil.

“Ik wil niet kiezen, er is te veel leuk om te doen en dan doe ik het het liefst allemaal tegelijk. Ik wil overal echt onderdeel van zijn,” spreekt hij bevlogen. Hij houdt altijd vast aan het hoofdthema eten en gastronomie is waar hij het liefste mee bezig is. Of het nu op TV is om een nieuwe lekkerbek te vinden of de beste jeugd kok of samen met zijn zoons een nieuw pareltje te open als typisch Frans restaurant in het hartje van Amsterdam.

Alain is bezig, altijd. Een bevlogen, tikkeltje chaotisch, maar heerlijke man – als je het zijn zoons vraagt.

Met een goed glas wijn vertelt hij zijn verhaal. Het verhaal van hoe hij tussen Amsterdam en Parijs, door de liefde is vertrokken. Hoe hij per ongeluk in de keuken is beland, omdat er – niets te verliezen was. En hoe toeval je soms kan brengen tot waar je nu bent. Zolang je blijft doen wat goed voelt en waar je plezier in hebt, komt het goed. Mensen moeten meer met hun hart doen. Zo blijf je echt fit. Door je met passie en overgave ergens mee in te laten. Door de liefde te laten spreken, voor hetgeen waar jij die liefde voor hebt en vooral door de tijd te nemen. Ook als het gaat om een goed gerecht, dat je voor je geliefden op tafel wil zetten, neem de tijd.

Dat is waar het om draait volgens Alain. “We moeten doen wat we het leukste vinden, dat is wat het allerbelangrijkste is. Je moet doen waar je je goed bij voelt – en dat uitbreiden.”

Alain heeft in de keukens gestaan van onder andere de Kersentuin en Tante Koosje – beide hoog aangeschreven keukens met een Michelinster bekroond. Iets wat de kok van tevoren nooit zo had uitgestippeld, maar het is ooit als een lust begonnen en nooit meer gestopt. Hij wist niet wat hij wilde worden en is er – naar eigen zeggen – ingerold, maar hij vond het leuk en hij vindt het nog steeds leuk. Ieder moment, iedere dag.

“Zolang je doet wat je leuk vindt, wat je interessant vindt en waar je je goed bij voelt, dan is het hele leven een lust.”

Hij neemt nog een slok bruisend water uit een groot, geslepen whiskyglas en bekijkt alles en iedereen die het restaurant binnenloopt. Alain is daar en hij is heel bewust aanwezig. Met de mensen die hij kent – maakt hij een praatje, de mensen die hij niet kent, groet hij vriendelijk. Een man van grote klasse. Precies zoals het decor waar we vandaag zitten, typisch Frans, typisch Alain, rommelig, ietwat chaotisch, maar met pure klasse en liefde voor waar we moeten zijn. We nemen de tijd en maken het niet te moeilijk.

Als we dat toch allemaal eens zouden kunnen doen.

Bridget van Alphen

Gepubliceerd in editie 2018-6, september 2018