Er zijn maar weinig mensen die zich branden aan het bereiden van een kreeftengerecht, maar toch is het goed te doen. Elke visboer is in staat verse, levende kreeft te bestellen. Het Nederlandse kreeftenseizoen loopt van maart tot juli. In deze periode is de Nederlandse kreeft uit de Oosterschelde, Grevelingen of het Veerse Meer goed beschikbaar. Mocht de visboer hem niet willen bestellen dan zou ik het via een restauranthouder proberen. Elke groothandel kan ze namelijk leveren.

Bereiding
Voordat je de kreeft levend kookt kun je hem het beste eerst verdoven door hem een half uur in de vriezer te leggen. Een half uur in ijswater heeft hetzelfde effect.

Koken
Maak eerst een bouillon: breng water aan de kook (ongeveer 3 tot 4 liter) in een grote pan en voeg hierbij grof gesneden ui, wortel, prei, bleekselderij en zout (ongeveer 40 gram).

Dompel de verdoofde kreeft in het water, eerst de kop en dan de rest. Zorg dat het water goed kookt en houdt het beest onderwater anders loop je de kans dat door het kort klappen met de staart er kokend water rondspat. Doe het deksel op de pan en laat 4 minuten koken voor een (Canadese) kreeft van 500 gram, plus 2 minuten extra per 100 gram.

Haal de kreeft met een schuimspaan uit het water, laat hem 2 tot 3 minuten afkoelen en begin met het schoonmaken van het beestje.

Het schoonmaken van kreeft
Om na bereiding de kreeft goed schoon te maken heb je eigenlijk een filmpje nodig.

Onderstaande link verwijst naar het AH YouTube-kanaal. In dit filmpje zie je in een minuutje hoe het moet.

Filmpje

Mijn advies?

Probeer het gewoon. Eerst een keertje oefenen en daarna voor het echie. Mét gasten natuurlijk.

 

Succes! Arjen.

Categorieën: Kooktechniek