(gefermenteerde chinese kool)

Ingrediënten

1 Chinese kool

1,2 liter kraanwater

100 gram zout

5 tenen knoflook

5 centimeter verse gember

50 milliliter appelciderazijn

3 eetlepel vissaus

2 eetlepel kristalsuiker

2 eetlepel paprika poeder

3 theelepel chilipoeder (Pas op! Pittig)

Bereiding

Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde kern. Halveer de kwarten in de lengte en snijd die stukken in vieren. Doe in een ruime kom. Breng ondertussen het water aan de kook en voeg het zout toe. Laat 1 minuut koken tot het zout is opgelost. Schenk het hete, zoute water over de kool en laat 40 minuten staan. Schep af en toe om. Giet af en spoel met koud stromend water. Laat goed uitlekken.

Doe de knoflook, gember, azijn en vissaus in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een dikke, gladde massa. Voeg de suiker, paprikapoeder en chilipoeder toe en meng tot een dikke marinade. Meng de marinade door de kool tot alle kool bedekt is. Breng eventueel op smaak met zout. Schep de kimchi in een afsluitbare bak en laat minimaal 3 uur in de koelkast marineren.

Deze kimchi is een rijke smaakmaker bij gegrilde vlees-, vis- of groentegerechten.

Arjen Zeevenhooven