Iedereen weet dat mayonaise heel erg lekker is.

Niets lekkerder dan een vers gebakken frietje met lekker veel mayo!

Dat vette en dat warme krokante is blijkbaar een combinatie die je bijna niet kunt weerstaan. Alles wat vettig in de mond voelt in combinatie met warme gebakken producten vinden wij lekker, het is niet anders, onze geest is nu eenmaal zo ingericht. De nadelen kennen wij ook … Zo jammer dat je er dik van wordt en dat je aderen langzaam dichtslibben, is daar nu niets aan te doen?

Kijk. Het leuke is dat ik daar een oplossing voor heb. Mayonaise wordt gemaakt van een beetje eidooier, een klein beetje azijn, mosterd, en dat aangevuld met heel veel olie, liefst arachide- (pinda-) of zonnebloemolie. Na bereiding, als je het tenminste zelf maakt, afmaken met zout en peper en een klein beetje worcestersaus en klaar is de vette hap. Wij praten nu over een saus die voor 95% uit olie bestaat. Tel uit je calorieën.

Om hetzelfde gevoel en smaak te krijgen kun je ook een variant op mayonaise maken die bijna net zo goed smaakt en voelt en niet de grote hoeveelheid calorieën heeft!
Dit product noemen wij in ons culinaire vocabulaire een emulsie. In deze alternatieve mayo gebruik je nog steeds olie, maar wel veel minder. En dat is pure winst!

Je neemt:

45 gram eiwit;

40 gram yoghurt;

30 gram sushiazijn;

170 gram zonnebloemolie;

Optioneel: Smaakmakers (zout, peper, knoflook, kruiden) vul maar in!

Bereiding:

Doe alle producten in een kom of beker en vul druppelsgewijs de olie toe terwijl je het geheel met een staafmixer mengt. Als het gaat binden kan de laatste olie in een straaltje toegevoegd worden.

Tada! Lekker fris en zelf gemaakt … en niet teveel van eten!