Maatschappelijke verhalen en beschouwingen.
Hans Böhm
Schaker / Freelance publicist

Geheel eigen en bijzonder

Even terug in de tijd. Ik loop het jazzcafé in, het horen en zien vergaat want er wordt keihard gemusiceerd door de rookwalmen. Ik haal een bier, het is behoorlijk druk, nergens een vrije stoel. Toch wel, achterin bij het liveorkest aan een klein tafeltje zit iemand in een zwart pak, andere stoel vrij. Ik ga zitten, we knikken wat, kan mooi met het ritme van de saxofoonsolo mee. Mijn tafelgenoot draait een joint, neemt een paar grote halen en houdt ’m voor me op. Als-ie op is wijs ik op mijn bier, wenkbrauwen omhoog. Korte knik. Ik haal twee bier en draai nu zelf een joint. Dit herhaalt zich een paar keer, we halen bier voor elkaar en draaien joints, luisteren naar de muziek, zeggen geen woord, was toch zinloos. Na een uurtje of zo wil ik wat meer actie dus ik sta op, we knikken, steken allebei een duim op en dat was dat.

Een paar weken later kom ik hem weer tegen, weer in het zwart, dit keer in de kroeg zonder muziek, Rotterdammers uit de Provotijd weten gelijk welke kroeg dat was. We zijn alletwee in gezelschap dus het blijft bij “hé, hallo, dat was goed laatst”. Jules Deelder moest nog nachtburgemeester, dichter, verslaafd, Bekende Nederlander worden maar het begin was er al.

Na zijn overlijden op 19 december 2019 bleek dat hij in vele harten een plaats had veroverd. Op zijn geheel eigen, bijzondere manier.

In straatinterviews werden spontaan dichtregels van hem voorgedragen. Een man op een fiets: “Als ik mijn ogen toe doe, ben ik in Honolulu”, dat vind ik mooi, dat is kort, dat geeft een mooi beeld. Een jongen met een paardenstaart: “De omgeving van de mens is de medemens”, dat gedicht staat zelfs op een gebouw. Een man die een bos bloemen neerlegt bij een druk gekleurd graffiti-beeld van Jules (vond-ie zelf zwak, beter zwart): “Hoe langer je leeft, hoe korter het duurt”, dat komt uit zijn gedicht over Ari, zijn dochter, dat begint met:

Lieve Ari, wees niet bang, de wereld is rond, en dat is-ie al lang.

Wij kennen allemaal wel enkele zinnen uit gedichten maar slechts enkelen kennen het hele gedicht. Jules was een wandelende bibliotheek van zijn eigen gedichten, hij reciteerde ze te pas en te onpas, dat deel van zijn benevelde brein bleef onaangetast.

In 1987 deden we mee aan een nationale actie over alcohol, onder de inspirerende titel ‘Alcohol, onwijs lekker’. In de voorbereiding reden we op een gesloten circuit rondjes in een auto met camera’s. Na ieder rondje kregen we twee glazen alcohol en werd promillage en rijvaardigheid gemeten. Jules en ik deden niet voor elkaar onder, we dronken wat meer. Hij reed dwars over een etalagepop die ze als verrassing na een bocht op de weg gooiden en hij ging er met de dure testauto vandoor, een rondje buiten het circuit. Hij moest die avond nog optreden ergens in het land. “Ik moet nog zien dat ik doodga”, was zijn antwoord op vragen over het leven.

ONZE MEEST RECENTE ARTIKELEN

Maatschappelijk

Voor een originele werkplek …

Bent u ook zo toe aan even een andere werkomgeving? Aparthotel Ons Epen *** is landelijk gelegen aan de rand van het dorp Epen in Zuid-Limburg, een stukje buitenland in Nederland. Lekker wandelen en fietsen in het met 5-sterren bekroonde landschap na uw thuiswerkdag in het appartement. Ons Epen beschikt

Lees verder »
Boeken

Uit de schaduw van getraumatiseerde ouders

Op 11 november verscheen bij Uitgeverij Blooming De oorlog van mijn moeder in mij – Een zoektocht naar een liefdevol leven van Marianne des Bouvrie. In het boek beschrijft Marianne haar persoonlijke, veelal emotionele zoektocht om aan het oorlogsverleden van haar in het jappenkamp getraumatiseerde moeder te ontsnappen. Zoals veel

Lees verder »
Goede doelen

Morogoro Support Foundation

De Morogoro Support Foundation is een ANBI-stichting welke als doelstelling heeft het leveren van een bijdrage aan het verbeteren van de medische zorg in de Morogoro-provincie in Tanzania, in het bijzonder voor het St. Kizito ziekenhuis in Mikumi. Het St. Kizito is een algemeen ziekenhuis met circa 100 bedden De

Lees verder »