Waar denk je aan bij zoetzuur? Meestal aan snoep lijkt mij. Zure matten is zo’n voorbeeld van snoep dat super zuur is maar ook erg zoet. Van dat zure schrikken je smaakpappillen en het zoete brengt daarna weer rust in je mond.

Zoetzuur kun je ook heel goed van groenten maken en dit is dan weer heerlijk fris bij een stukje vlees of vis.

Denk maar aan Atjar tjampoer. Atjar is zoetzure kool met vaak wat wortel en taugé, gegaard in suiker en azijn met wat kerrie en andere specerijen voor extra smaak en kleur. Je vindt Atjar tjampoer in potjes in de supermarkt.

Zelf zoetzuur maken is heel eenvoudig en gaat prima met de volgende groenten:

Radijs, winterwortel, rettich, prei, sjalot, schorseneer, prei … om maar een paar voorbeelden te noemen.

Hierbij het basisrecept:

Zoetzuur van groenten

Ingrediënten

300 gram groenten

100 gram suiker

100 gram azijn

100 gram water

1 theelepel korianderkorrels

20 gram verse gember

3 stuks steranijs

 

Bereiding
Snijd de gewassen groenten in blokjes, stukjes of partjes van 2 bij 2 centimeter.

Kook het water met azijn, suiker, gember, steranijs en korianderkorrels.

Giet het hete mengsel op de groenten.

Laat het afkoelen en bewaar het bijvoorbeeld in een jampotje of bakje met deksel.

Laat de groenten 3 tot 5 dagen marineren in de koelkast.

 

Lekker bij een stukje gebakken vlees of vis.

Categorieën: Kooktechniek