Yvonne is goud, schaatsen is goud

Yvonne van Gennip, we kennen haar als topsporter uit 1988. De koningin van de spelen in Calgary, drie gouden plakken voor alle topafstanden, 1500, 3000 en 5000 meter, maar Yvonne is meer dan dat.

Een vrouw die haar lijf in het teken van de sport stelde.

Vroeg naar bed, focus, maar nooit als opoffering. Er was een doel en dan wil je alleen maar beter worden. “Zeker als je op een gegeven moment leert om te ontspannen tijdens prestatierijden”, aldus Yvonne. “Dat heeft natuurlijk alles met zelfvertrouwen en ervaring te maken en niet te vergeten met goede coaching.”

“Als die rust er eenmaal inkomt, dan zijn de zenuwen er nog wel, maar dan weet je dat je kunt presteren, ondanks de slechte nachtrust of de hysterische chaos voorafgaand aan een wedstrijd.”

Yvonne heeft altijd geprobeerd die rust en het plezier te behouden, dat is uiteindelijk waarom je bent begonnen met de sport en het zou zonde zijn deze juist te verliezen als je van je allerleukste hobby je baan kunt maken. Die rust is volgens de schaatskoningin ook hetgeen dat haar toentertijd in Calgary de ontspanning heeft gegeven die ze toen nodig had. Met een blessure aan haar voet, nog kort voor de Spelen plaats vonden, kon Yvonne niet mee in de molen van het trainingsschema, bizar omdat je je lijf niet klaar kunt stomen misschien. Daardoor waren de behaalde resultaten misschien nog wel bijzonderder. “Ik denk dat het ook alles te maken heeft met de druk op je schouders. Je bent even niet meegegaan in die hectische molen en hebt alles rustig op eigen tempo kunnen aanpakken, dat is ook wel eens lekker. Daarbij verwachtte niemand iets van mij en dat is lekker joh! Dat is echt ontspannen.”

Dat Yvonne zich dus uiteindelijk kroonde als de koningin van de Winterspelen in ’88 was ook voor haar meer dan een verrassing. Ze had haar uithoudingsvermogen, haar benen, maar vooral de wilskracht om beter te zijn dan de oneerlijkheid. Beter te zijn dan zij, zij die niet zelf de prestatie konden dragen. Gewoon beter te zijn en echt contact te hebben met jezelf.

De schaatsster in Yvonne is er nog altijd, met inmiddels een coachende rol voor de toppers in de sport is ze er nog altijd mee bezig, maar de focus bij haarzelf is eraf en dat vindt ze heerlijk.

“Ik pak alles aan in het leven wat ik leuk vind, dat had ik vroeger al, dat ik moest kiezen tussen m’n hobby’s en zeker toen er eentje bij kwam die iets meer tijd in beslag nam. Nu heb ik daardoor al meer tijd, en nog steeds te weinig. Maar ik geniet van iedere minuut en hoop het plezier dat ik zelf in de sport heb over te brengen naar anderen. Die weg naar de top is fantastisch, die drive is het allerlekkerste en het allerbelangrijkste voor de echte topsport.”

Yvonne is ook onderdeel van het project van haar eigen Talent Fonds, om voor ieder talent de mogelijkheid te bieden zich beter te ontwikkelen. Zeker omdat de financiële kant van de topsport soms ingewikkeld en vreemd in elkaar zit, vindt Yvonne het van groot belang dat ze zich hiervoor hart maakt. En dat zegt misschien wel alles over Yvonne als vrouw, want los van topsporter is ze een vrouw met een warme glimlach, een vrouw met hart voor alles dat ze doet. En dat dan voor de volle honderd procent.

Yvonne is goud.

Bridget van Alphen

Gepubliceerd in editie 2019-1, februari 2019