Van boom tot boom

Olga Commandeur, een vrouw die we allemaal kennen als meerkampster, hardloopster en de vrouw achter verschillende records in binnen- en buitenland. Maar Olga is meer dan dat.

Ze heeft na een heel scala aan sportieve bezigheden in haar jeugd het pad van de professionele sport gekozen. Een tak waar heel hard voor gewerkt moest worden, en dat terwijl ze het rennen van boom tot boom juist zo leuk vond. En juist daar, tijdens die trainingen van boom tot boom is Olga gescout. Een talent dat op de mooiste banen tijdens de Olympische spelen zou gaan rennen, hordes zou trotseren en snelle tijden zou moeten maken.

Een begin van een glansrijke sportcarrière dat Olga uiteindelijk heeft gemaakt tot wie ze nu is. Een vrouw met passie voor de dingen waar ze mee bezig is en dat zijn er een hoop. Van ‘Nederland in Beweging’ tot ‘Olga Promotions’, zolang het maar met gezondheid en dan vooral bewegen te maken heeft.

Door een samenloop van omstandigheden is Olga Commandeur op de Radio bij NOS Sportief begonnen. Dit jaar 25 jaar geleden is zij begonnen om haar gymnastiek met de rest van Nederland te delen. Een jubileum waar ze anno 2017 het glas op wil heffen. In de 25 jaar gymnastiek heeft Olga zich vooral gefocust op de 50-plussers. De begeleiding en lessen die in de beginjaren van ieders jeugd beschikbaar zijn, zijn daar juist niet op de momenten dat mensen ze echt nodig hebben, na de vijftig. Dit betekent natuurlijk niet dat iedere 50-plusser meteen krakkemikkig is met een krakend gestel, maar dit betekent wel dat 50-plussers vaak aan hun lot worden overgelaten wat betreft sportieve activiteiten. En dat moet anders vindt Olga Commandeur.

Ze grijpt dit probleem bij de kern aan en – hoewel je de wereld niet in je eentje kunt veranderen – doet ze er wel verdomd veel aan. Olga zorgt namelijk voor heel wat vitaliteit in haar doelgroep. Het is belangrijk om te bewegen, maar daarnaast is het misschien nog wel belangrijker om je houding aan te passen. Het is een mindset, een bewustwording van een nieuwe lifestyle. En die mindset wil Olga stimuleren.

“Het is belangrijk dat er plezier is in het bewegen. Het moet behapbaar zijn en beweging moet met de juiste mindset uiteindelijk het gevoel van waardigheid met zich meebrengen. Je moet trots zijn op wat je doet. Dat moeten we herkenbaar maken voor iedereen,” aldus Olga. Het hoeft maar met dertig minuten per dag, eventjes de deur uit, eventjes een wandeling of het huis een grote schoonmaak geven. Het kan allemaal, zolang je er plezier in hebt én je in beweging blijft. Dat is de key.

Maar hoe doet ze dat? Natuurlijk allereerst Nederland in Beweging, het programma dat we allemaal kennen van de vroege ochtend, in vlotte pas voor de TV. Daarnaast verzorgt ze met Olga Promotions ook teammeetings, gezamenlijke gymnastiekochtenden met Yalp en heeft ze haar talenten ontdekt als schrijver. Er komt namelijk een boek op de markt. Een boek om die mindset aan te spreken, de nieuwe lifestyle door te laten dringen en om beweging tot iets herkenbaars te maken. Kortom: het boek draagt bij aan de vitaliteit die Olga graag onder de 50-plussers wil verspreiden.

Leuk om te weten? Olga heeft het schrijven te pakken, want ook voor 50VitaalPlus zal ze vanaf nu de stoel van columnist betreden. Welkom Olga, welkom.

Bridget van Alphen

Gepubliceerd in editie 2017-1, januari 2017