Klaas Wilting

Klaas Wilting houdt niet van klootzakken

Klaas Wilting, de man die we kennen als het gezicht van de politie. De man die we kennen door verschrikkelijke gebeurtenissen als de Bijlmerramp en de Heineken ontvoering. En de man die op het juiste moment op de juiste plek was. Hij heeft er altijd bijzonder hard voor moeten werken, maar hij heeft de kansen gegrepen die op zijn pad kwamen en dat heeft verdomd goed uitgepakt.

“Klaas Wilting houdt niet van klootzakken,” zo begint hij een presentatie en zo ook begint hij ons gesprek. Klootzakken, de mensen die teveel negativiteit in deze wereld verspreiden, de mensen die er niet voor gaan. Het gaat er niet om wat allemaal niet lukt, het gaat erom waar je het licht wel op laat schijnen en hoe je bepaalde gebeurtenissen wel naar een positief beeld omzet. De mentaliteit van Klaas zit er al vroeg in.

Hij is ooit als jonge jongen begonnen in een fabriek, maar daar lag niet echt zijn passie. Hij heeft zich ingeschreven voor de Rijksluchtvaardienst en de politie om toch maar met een diploma thuis te kunnen komen. Door moeders aandringen is hij uiteindelijk ook daadwerkelijk onder de vleugels van de politie en Rijksluchtvaartdienst gekomen.

Hij is op die manier uit zijn overall gestapt en heeft een overhemd aangetrokken.

Klaas is een man met doorzettingsvermogen en passie. Hij heeft de kansen die zich voordeden gegrepen en nog steeds pakt hij op deze manier door. Hij zet zich in voor onder andere Europa Kinderhulp en hoopt hierbij de wereld een klein stukje beter te kunnen maken. En dat begint, volgens Klaas, al snel bij het belichten van de situaties.

We leven inmiddels bijna in mediacratie. De media hebben zoveel invloed in waar de politiek uiteindelijk over praat en wat er dus als belangrijk wordt beschouwd. Het gaat allemaal om die juiste belichting en daar moeten we misschien eens over nadenken. Het negativisme voert vaak de boventoon, maar we moeten het juist gaan hebben van het positivisme. Positiviteit kan zoveel meer uit mensen halen, uit jou, uit mij.

De juiste belichting voor een bepaalde situatie is iets waar Klaas Wilting natuurlijk vanuit jonge jaren al mee bezig was. Zijn carrière bij de voorlichtingsdienst heeft dit vervolgens nog eens extra onder de loep genomen. Klaas was de kop, en is dat, stiekem nog steeds.

“En er komt een nieuwe Klaas Wilting, want Ellie Lust neemt het bijzonder goed op,” zegt Klaas met een trotse blik.

“Zij weet precies hoe ze situaties moet belichten en zo was ik, en Ed van Tijn, vroeger ook. Hij was niet bang zijn mening te geven en met zijn kop boven het maïsveld uit te komen en dat is precies waar het om gaat en waar we toch nog heel wat mensen van missen. Maar gelukkig is daar dan zo iemand als Ellie Lust. Zij zit helemaal op haar plek.”

Je moet durven anders te zijn, je moet durven je nek uit te steken en op te vallen, je moet niet bang zijn om je mening te geven en te staan voor wie je bent. Dingen die in het politiecorps belangrijk zijn, maar dat geldt voor iedereen. In ieder bedrijf en in ieder verband moet je jezelf kunnen zijn en daarin proberen op te vallen in de dingen waar jij goed in bent. Als we op die manier kijken naar de wereld en naar elkaar, dan kan die wereld waar wij nu in leven een heel stukje mooier worden.

“Of je nu jong of wat ouder bent, je moet altijd je kansen pakken, jezelf laten zien en jezelf bewijzen. Op die manier kun je opklimmen tot wat je echt wilt zijn.” Klaas neemt de laatste slok van zijn koffie en lacht.

Dus, als je doet wat je wilt en waar je goed in bent, dan zal je in ieder geval nooit zo’n klootzak worden waar Klaas in het begin op doelde. Want passie, communicatie en positivisme, dat is waar we Klaas Wilting van kennen, en nog steeds.

Bridget van Alphen

Gepubliceerd in editie 2017-4, juni 2017