Mister Chess, Hans Böhm speelt het spel dat boven de taal verheven is

Hans Böhm begon als jonge jongen met schaken, maar er was meer. Van voetballen tot tafeltennis, van zwemmen tot klassiek dansen. Hans kon het allemaal en juist het spelen bij al die verschillende verenigingen hebben hem gemaakt tot wat hij nu is. Volgens vriend professor Scherder, neuropsycholoog, zijn al die verschillende activiteiten heel goed voor de totale ontwikkeling van een kind, om de verschillende schakels in het brein te trainen. Want van snelle verbindingen in het brein heb je je leven lang profijt. Zeker ook voor de schaaksport.

Het was voor Hans een natuurlijk proces van eliminatie waarbij schaken het belangrijkste werd. Hij wilde de vrijheden die blijkbaar met het schaken meekwamen, zich eigen maken. Zoals de vrijheden van baas over eigen tijd, reizen en handelen en denken.

Hij blonk uit: met op zijn 17e het jeugdkampioenschap van Nederland en daarna de titel Internationaal Meester was hij anders dan anderen. Hij verdiende wat met een column in het Rotterdamse blaadje De Havenloods. En daar begint de complete vertakking van Hans Böhm misschien wel.

Want hoewel we ‘Mister Chess’ kennen als ambassadeur van de schaaksport, Hans doet meer, veel meer. Hij schrijft, maakt tv en radio, geeft lezingen en deelt graag zijn kennis met de rest van de wereld. En die kennis vergaart hij nog steeds.

Verwachting

Hij reist heel de wereld over en spreekt de taal van het schaken. Dit spel is boven de taal verheven. Er is geen taal voor nodig om toch te kunnen communiceren. Schakers begrijpen elkaar. Een bijzondere community waardoor de wereld aan je voeten lijkt te liggen. Althans, zo heeft Hans dit ervaren. Er werd dan als jong talent misschien veel van hem verwacht, maar juist daar presteerde hij bijzonder goed op. Hij floreert bij een verwachting. Het is juist de kracht van een topsporter om iedere keer beter te willen worden, om iedere keer beter te zijn. En dat is wat Hans ook na zijn drukke carrière nog steeds nastreeft. In zijn fysiek en in zijn psyche wil hij iedere dag beter zijn, iedere dag gezonder zijn dan de dag ervoor. Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Inherent aan schaken

Alles volledig inherent aan het schaken. De fouten die nu worden gemaakt, kun je morgen niet meer maken. Het blijft het spel om jezelf continu weer te verbeteren. En niet alleen die uitdaging is wat het schaken Hans Böhm heeft gebracht. Ook het vooruitdenken, het denken in oplossingen, de problemen van tevoren al zien aankomen, het timemanagement en het denken vanuit een ander. Eigenschappen waar je in het echte leven bijzonder veel aan hebt en dat is dan ook wat Hans uitdraagt.

“Het zou goed zijn als mensen iets meer aan deze factoren zouden werken. Het is bijvoorbeeld heel goed om je in te leven in een ander, evenals dat het prettig is om vooruit te denken en zo risico’s en problemen aan te zien komen”, aldus Hans.

Als ambassadeur van de schaaksport wil Hans deze factoren op de kaart zetten door de koningin en het paard te gebruiken. “We moeten fit blijven. Mentaal en fysiek. Schaken helpt daarbij. Het verhoogt de concentratie en focus en die zijn we met social media aan het verliezen”, vertelt Hans.

Iets waar Hans overigens ook dagelijks nog aan werkt. Een man die vol passie vertelt over zijn talent, het schaken, maar naarmate het gesprek vordert, blijkt ook het spreken een bijzonder grote kwaliteit. Niet gek dat Hans dus ook veel lezingen geeft. Helemaal vanuit zijn eigen verhaal, z’n eigen ervaring, maar wel om terug te koppelen naar de groep waar hij op dat moment voor staat.

Schaken is de passie, maar alles wat het met zich meebrengt maakt de passie de verbindende schakel in het leven van Hans.

Schaken blijft een dagelijkse bezigheid. Als schaaksportverslaggever speelt hij alle belangrijke partijen na. En dat, met het schrijven en het wandelen met vrouw en hond, is wat hij het liefste doet.

Bridget van Alphen

Gepubliceerd in editie 2017-6, juli 2017