In gesprek met Henk van der Meijden

De meeste mensen kennen hem als de man die de showbusiness-journalistiek op de kaart heeft gezet. De verhalen achter de mensen om de sterren echt te leren kennen. Om meer van ze te weten dan dat we normaal zien én om te weten wat er zoal besproken wordt in de wandelgangen. Maar Henk van der Meijden is meer.

Het begon natuurlijk allemaal in de journalistiek. Van kinderverhalen tot verslagen tot uiteindelijk een eigen rubriek. Het schrijven heeft hem gemaakt tot wie hij is en heeft hem gebracht tot waar hij nu staat. Reportages volgden de rubriek op om vervolgens een hele pagina op zijn naam te dragen: de showbizzpagina. Om dat vervolgens weer uit te bouwen naar een heel blad. Henk is de 81 gepasseerd en inmiddels ruim 60 jaar actief in de showbizz en nog steeds. Hij is actief, altijd al geweest. Hij wil bouwen, uitbouwen en vooral de wereld kennis laten maken met artiesten waar hij in gelooft.

Hij ontvangt ons op het terrein van Stardust Productions. Met een imposante trap omhoog, passeren we een miniatuur van Carré. Eigenlijk had dat stuk in Madurodam in Den Haag moeten staan, maar er was een nieuwere versie gemaakt – geluk voor van der Meijden, want die passeert toch iedere dag zo’n beetje Carre. Maar het kantoor van Stardust Productions biedt meer: imposante Hans Klok-prenten en heuse circusattributen. Het decor van ons gesprek is een kamer waar je U tegen zegt, affiches van beroemde Franse voorstellingen uit Parijs, bijzonder behang en indrukwekkende kunstitems. Het is haast ingewikkeld om er niet naar te kijken. Henk is er trots op. Een trots man op de stukken die hij verzameld heeft, maar nog meer op de levenservaring. Er zijn mensen gemaakt door toedoen van Henk, denk aan André Rieu. Een man die plaatsen vol mensen met elkaar de wals laat dansen, de man die volgens van der Meijden iets weg had van de klassieke componisten, en dat in combinatie met zijn talent was de gouden mix voor succes. En de levenservaring loopt verder op, met grote namen uit het Russisch ballet, het Wereld Ballet, het Russisch Staatscircus en het jaarlijkse Wereldkerstcircus. Theater zit bij Henk van der Meijden in z’n bloed, showbusiness zit bij Henk in z’n bloed, maar vooral het circus draagt hij een warm hart toe. “Circus is voor iedereen, jong en oud, rijk of arm – iedereen komt in het circus samen.” De magie die toch altijd in zo’n piste stand houdt – dat is waar echt amusement om draait. Dat is waar echte showbusiness om draait. En die magie haal je nooit uit de mensen, dat is de kunst. Je kunt de mensen wel uit het circus halen, maar het circus haal je niet uit hen. En dan zeker niet uit Henk van der Meijden. Hij is met zijn eenentachtig jaren nog druk bezig met onder andere circusproducties, maar ook Hans Klok draait nu op volle toeren bij Stardust Productions. Wederom magie. Misschien is dat wel wat Henk van der Meijden uiteindelijk echt in de showbusiness heeft getrokken – de magie. De magie van bekende Nederlanders die net wat meer om zich heen hebben hangen, de magie van het meer willen weten dan we eigenlijk kunnen zien. En de magie van de kunst van het theater in alle mogelijke vormen.

Die magie neemt hij ook mee naar huis en dat is volgens hem precies de reden waarom hij nog steeds zo bevlogen is, nog steeds zo betrokken is en nog steeds zo onwijs veel plezier haalt uit het werk dat hij doet. Hij blijft bezig. “Niets is slechter dan niets doen, je hoeft niet heel actief te sporten, maar we moeten iets blijven volgen. We moeten ons hoofd laten werken en onze gedachten laten gaan. De magie, het dromen. Het dromen over de toekomst, wat we nog willen en nog kunnen doen. Dat houdt mij fit.”

En die toekomst is er voor Henk nog wel even.

“Er liggen altijd plannen op de plank voor de toekomst. Daar ben ik nog altijd mee bezig.”

Bridget van Alphen

Gepubliceerd  in editie 2018-7, oktober 2018