Moet je nu koken met de deksel op de pan, of van de pan? En waarom moet dat dan eigenlijk.

Om deze vraag aan te pakken is wat uitleg nodig. Ik hoop u in onderstaand stukje wat duidelijkheid te geven.

Wist u dat je door het variëren tussen met of zonder deksel heel gemakkelijk de structuur en temperatuur van het gerecht kunt beïnvloeden? Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat het gerecht een krokant korstje krijgt of dat de soep iets meer ingebonden is.

Meer weten? Lees dan verder.

Wanneer moet de deksel van de pan?

Als je de deksel van de pan laat, verdampt het vocht. Op die manier kookt een saus of soep meer in en wordt deze sterker/zouter van smaak. Ben je producten aan het bakken waar vocht in zit, zoals wortels (ook wortels kan je prima bakken, wist u dat?) of aardappelen? Dan laat je de deksel ook van de pan zodat het vocht uit de groente verdampt. Op die manier krijgt het ingrediënt een smakelijk krokant randje en heeft het dus net iets meer smaak, wij noemen dat ook wel maillard.

Wanneer moet het deksel op de pan?

De deksel houd je op de pan om de warmte in de pan te houden. Als je bijvoorbeeld water gaat koken voor de pasta kun je het beste de deksel op de pan houden. Dit is tijd én energiebesparend. Omdat de warmte in de pan blijft kun je het vuur lager zetten (als het water kookt).

Als je rijst droogkookt, doe je het deksel ook op de pan. Je gebruikt dan namelijk een afgemeten hoeveelheid water die de rijst nodig heeft om gaar te worden. Vergeet je de deksel op de pan te doen? Dan zal het water verdampen en is je rijst niet op tijd gaar, omdat je dan onvoldoende kookwater overhoudt. Je kunt de deksel ook op de pan doen om te zorgen dat het product sneller gaart, bijvoorbeeld bij kip. Door de warmte te centreren in de wok of hapjespan stooft de kip gaar. Als laatste kun je ook de deksel op de pan doen om spatten te voorkomen. Bijvoorbeeld bij worstjes.

Uitstomen

Over het algemeen kun je de volgende regels aanhouden. Bij het uitstomen van volkoren (rijst-achtige) producten laat je de deksel op de pan. Zo kan bijvoorbeeld zilvervliesrijst nog even nagaren. Anderzijds haal je bij witte rijst de deksel van de pan. Dit doe je ook met aardappelen en bulgur. Ook al is bulgur een volkoren product, toch haal je de deksel van de pan zodat je een lekkere losse korrel krijgt.

Categorieën: Kooktechniek