Je wordt er soms zo moe van. Ik lees dat noten goed voor mij zijn omdat ze veel goede vetten en essentiële vitamines en mineralen bevatten en dat ze er voor zorgen dat ik minder trek krijg, beter kan denken, cholesterol verlagend zijn, en o ja, het zijn ook goede vleesvervangers.

Prachtig verhaal en inderdaad helemaal waar, maarrrr … als je te veel noten eet wordt je dik!

Ongemerkt een handje walnoten toevoegen aan je kwark met wat muesli en een in blokjes gesneden peertje of ander stuk fruit is een prima, nee wat zeg ik, een super ontbijt! Maar er is een keerzijde. Als je te veel van alles in je bordje schept heb je zomaar 1000 calorieën voor je ontbijt. Dat is voor een vrouw van rond de 50 dus de helft van je dagelijkse benodigde inname.

Even voor het beeld. Gemiddeld bevatten noten 625 kcal per 100 gram. Cruesli 450 kcal per 100 gram en een stukje fruit en magere kwark zo rond de 50/70 kcal per 100 gram

Voorzichtig aan dus met het doseren van het ontbijt.

Dit brengt mij bij satésaus. Satésaus is vet, zout en ongelofelijk lekker dus voordat je het weet slobber je bij je kippetje van de BBQ zomaar 1000 kcal satésaus je maagdarmstelsel in.

Bestaat er dan ook satésaus met minder calorieën dan de voorverpakte varianten? Natuurlijk bestaat er een goede variant die iets vriendelijker is voor je lichaam en ik ga dat receptje met jullie delen om je plezier niet al te veel te vergallen.

De basis van alle pindasaus is natuurlijk pinda’s of pindakaas. In kant en klare pindakaas zit heel veel toegevoegd vet en inderdaad vet is helemaal niet ongezond maar te veel vet wel. Verder zit er in pindakaas veel zout en suiker. Ook lekker maar wederom slecht voor je lijf.

Even tussendoor. Ik ben nu 58 jaar en ben in mijn jonge jaren heel veel in aanraking geweest met kleurstoffen, suiker, snoep, patat, veel vlees en waarschijnlijk heb ik ook allerlei bestrijdingsmiddelen ingeademd en bespoten groenten gegeten. Ik voel mij kiplekker en zie er geweldig uit! (Vind ik.)

Terug naar de minder ongezonde satésaus

Een minder ongezonde (maar wel met pindakaas) satésaus maak ik met de onderstaande ingrediënten:

Fruit 2 fijngesneden teentjes knoflook en 1,5 cm fijngesneden gember in een eetlepel kokosolie. Voeg na drie minuten de volgende ingrediënten toe: 4 eetlepels pindakaas (zonder toevoegingen), 1 eetlepel honing, 1 theelepel sambal, 1 deciliter tamari, 2 eetlepels limoensap, 3 eetlepels kokosmelk en 6 eetlepels water. Ik snap wel dat kant en klaar goedkoper en makkelijker is maar aan de andere kant kun je hier wel de blits mee maken.

Veel kookplezier

Groet, Arjen

Categorieën: CulinairNoten