Het is volop maart en het voorjaar lacht ons tegemoet. Het fijne van deze tijd zijn de groenten die van de koude grond beschikbaar zijn. Een ondergewaardeerde maar niet te versmaden groente is de prei. Laten wij het eens over prei hebben. Prei aten wij vooral vroeger, het was en is een goedkope groente die de afgelopen jaren een beetje in vergetelheid geraakt is. Vroeger maakte mijn moeder gestoofde prei met een scheutje room of koffiemelk. De prei stond dan een half uurtje te pruttelen en werd een beetje slijmerig maar samen met een gekookt aardappeltje en een bal gehakt vonden wij het als kinderen best te doen, beter dan de andijvie die lang kokend mishandeld werd … Er bleef niet meer over dan een grijze bittere kwak. Bah!
Even een geschiedenislesje over prei. Prei komt oorspronkelijk uit Azië en Noord Afrika. Vroeger was het eigenlijk een knolletje en niet de stengels zoals wij ze kennen, deze variant is pas later gekweekt.
Ruim 2000 jaar v. Chr. werd er al prei verbouwd en het was goed bekend bij de oude Egyptenaren en de Grieken. De Romeinse keizer Nero was gek op prei, hij at het bijna elke dag, zo lekker vond hij de bleke stengel met zijn groene kop. Hij stond bekend als Porrophagus wat vrij vertaald de preivreter betekent. Keizer Nero zong heel graag en dacht dat prei goed was voor zijn stem … Als je het maar gelooft denk ik dan maar.
De Romeinen verspreidden het verder over Europa, tot op de Britse eilanden, waar het een belangrijk voedsel werd. Prei is het nationale symbool van Wales.
Leuk verhaaltje over Prei en Wales:
Vroeger droegen de Welshe-soldaten preien op hun helmen om zich van de vijand te onderscheiden. Een beetje maffe gewoonte maar wel grappig. Op de nationale feestdag Saint David’s Day – Saint David was een heilige die op 1 maart gestorven is (heeeeel lang gelden) – ‘dragen’ ze nog steeds preien en eten de Welsh nog steeds traditiegetrouw rauwe prei.
Er is winter-, lente- en zomerprei. De eerste twee zijn dikker en de zomerprei is dun en lang. Bij prei is groter niet altijd beter. De dunste zijn het zachtste van smaak en lenen zich uitstekend voor salades.
Wat kan je zoal met prei?
Prei is zeer aromatisch; ze heeft een zachte ui-knoflooksmaak en wordt tijdens de bereiding koken of ovenbereiding een beetje zoet. In de keuken is het een hoofdgroente (in soepen, gesmoord, gekookt, in taarten e.d.) of het is in veel andere gerechten een ondersteunend smaakingrediënt. Meestal wordt ze in ringen gesneden, waarbij het gaat om het witte of witste deel van de prei.
Bekijk en kook de preireceptjes in deze uitgave van 50VitaalPlus en geniet van deze ondergewaardeerde groente!
Groet, Arjen