Volop variatie langs en op een idyllische rivier

Alle dertien Top Trails of Germany staan garant voor volop wandelplezier. En toch heeft elke wandelroute zijn eigen karakter en bijzonderheden. Op de Altmühltal-Panoramaweg bijvoorbeeld is het meanderende riviertje de Altmühl je permanente begeleider. Nu eens wandel je over imposante rotsformaties met uitzicht over het kleine riviertje beneden je, dan weer volg je het pad vlak langs de rivier. De natuur is zeer gevarieerd: van uitgestrekte hei met grillige jeneverbesstruiken tot schaduwrijk beukenbos. Uniek aan de Altmühltal-Panoramaweg is dat je wandelen en peddelen kunt afwisselen.

Verandering van perspectief

Op de eerste acht etappes loopt de wandelroute parallel aan de rivier. Tussen Treuchtlingen en Beilngries kun je op zo´n 20 plekken een kano of kajak huren. Langzaam over het water glijden door de heerlijke natuur, met nu en dan een gezellig plaatsje waar je even kunt pauzeren. En ´s avonds kun je je tentje opslaan op een van de kampeerplekken die direct aan de rivier liggen.

Geschiedenis voor het oprapen

Het mooie aan de Altmühltal-Panoramaweg is de mix van natuur en cultuur. Naast fotogenieke burchten, kastelen en gezellige oude stadjes vind je hier tot de verbeelding sprekende sporen van de Romeinen en Kelten. Hier liepen zowel de Romeinse verdedigingslinie Limes als een verdedigingswal van de Kelten. Het paleontologenhart gaat sneller kloppen vanwege de grote hoeveelheden fossielen die in de kalkplaten gevonden worden. De beroemdste is de archaeopteryx, een oervogel die zo´n 150 miljoen jaar geleden in Beieren voorkwam.

Kort en bondig

  • Lengte: 200 km
  • Aantal etappes: 10
  • Van Gunzenhausen naar Kelheim
  • Ligging: natuurpark Altmühltal in Beieren
  • Moeilijkheidsgraad: middelzwaar

Meer informatie en GPX-tracks van de Altmühltal-Panoramaweg en andere Top Trails of Germany: toptrails.nl