Alphen aan den Rijn

Ontdek de winterse wereld in de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen van 23 december 2023 t/m 7 januari 2024

In Archeon genieten bezoekers deze kerstvakantie van een oer-Hollandse winter. Laat je onderdompelen in de betoverende sfeer van het winterse verleden, of je nu de prehistorie, de Romeinse tijd of het middeleeuwse stadje Gravendam verkent. Ontdek het Geheim in het Klooster, een middeleeuwse familie goochelshow van Jannes de Goochelaar en bezoek de tentoonstelling ‘There is no Planet B’ in het Badhuis. Sluit de dag af met een zwierende schaatsrit gevolgd op de overdekte ijsbaan. Het is tijd om de poorten te openen naar ‘Vier de Winter’ in Archeon.

Alle 43 gebouwen, boerderijen en hutten in Archeon zijn geheel voor de winter ingericht. Het haardvuur knappert en het is er heerlijk warm. Ontdek de Jagers en Verzamelaars, de eerste boeren en de hunebedbouwers. Leer vuur maken bij de IJzertijd en geniet van de verhalen uit het verleden.

Bij de Romeinen beleef je de winterse sferen van weleer. Maak een mooie Sigillaria voor de viering van de Saturnalia. Neem een kijkje bij de Romeinse Restauratiewerf waar de Zwammerdamschepen gerestaureerd worden. Stap daarna de middeleeuwen in en zie hoe de ambachtslieden van het stadje Gravendam zich voorbereiden op de koude dagen. Tijdens de kerstperiode worden kerstliederen gezongen bij de levende kerststal.

Ouderwets schaatsplezier met glissen en schaatsen

Bezoekers kunnen de spiegelgladde ijsbaan in Archeon ook dit jaar weer betreden voor een heerlijke schaatsrit. Al in de prehistorie bond men de glissen onder, maar nu kunnen de ijzers ondergebonden worden. Glibber en glij samen over het ijs. De schaatsbaan is maar liefst 425 m2 groot! Warm daarna op in de gezellige IJsstube met koek & zopie of met heerlijke warme chocolademelk, met slagroom natuurlijk! Ook het weekend van 16 en 17 december is de baan al geopend.

Museumpark Archeon

Goochelshow Geheim in het Klooster

Jannes de Goochelaar is een graag geziene gast in Gravendam. De bakker, de smid en de weefster kijken graag naar de betoverende goocheltrucs van Jannes. Elfengoud, magische speelkaarten, geheimzinnige potjes … het lijkt wel toverij! Maar niet iedereen in Gravendam houdt van magie … De broeders vinden dat getover maar niks. En precies dáár, in hún klooster, gaat Jannes stiekem voor jullie optreden. Dus sluip stilletjes het klooster in en kom kijken naar deze show vol humor en … middeleeuwse magie!

Tentoonstelling ‘There is no Planet B’

In de oude steentijd (Paleolithicum) leefden we met andere menssoorten, maar vandaag de dag zit hun DNA nog steeds in ons. De tentoonstelling ‘There is no Planet B’ gaat over het ontstaan van de aarde, het leven en de mens. In de grootste tijdperken van het bestaan van de aarde zijn de meeste levensvormen uitgestorven en weer opnieuw ontwikkeld door natuurlijke processen. De laatste 150 jaar is de invloed van de moderne mens op de aarde in de aardlagen terug te vinden. Het tijdperk van de mens is begonnen, zijn wij de laatste …?

Museumpark Archeon is geopend van 23 december t/m 7 januari van 10:30 – 17:00 uur

31 december en 1 januari is Archeon even gesloten.