Ontdek de Duitse deelstaat Saksen met haar prachtige natuur en rijke cultuur. In de afwisselende landschappen liggen diverse steden en stadjes. Bekend zijn de cultuurmetropolen Dresden, Leipzig en Chemnitz. Maar er zijn ook 14 kleinere stadspareltjes met een heel eigen karakter en een eigen verhaal. Bijvoorbeeld Meissen, Görlitz, Bautzen, Freiberg en Torgau.

Om te beginnen Meissen. Dit was, voordat Dresden die rol kreeg, de hoofdstad van Saksen. De skyline wordt gedomineerd door de Albrechtsburcht en de enorme Dom (met het graf van Anna van Saksen). Bij toeval werd het receptuur om porselein te maken in Saksen ontdekt en begon in 1710 in Meissen de eerste productie van Europees porselein.

Saksen dankte veel welvaart aan het zilver dat werd gewonnen in het Erzgebirge. Recent zijn 400 objecten (gebouwen, mijnen en werktuigen) uit de eeuwenoude mijnbouwcultuur op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Stadjes die rijk werden van het zilver waren Annaberg-Buchholz en Freiberg. Slot Freudenstein huisvest de oudste mijnbouwuniversiteit ter wereld en Terra Mineralia; de grootste mineralencollectie van Europa.

Het middeleeuwse plaatsje Pirna ligt langs de Elbe aan de voet van het Elbsandsteingebirge. Hierin ligt het beroemde nationale park Sächische Schweiz met zijn grillige rotsformaties en dichte bossen. Ook Zittau, bij het drielandenpunt tussen Duitsland-Tsjechië-Polen, ligt bij een gebergte. Deze oude handelsstad met een ‘Italiaanse atmosfeer’ is een prima basis voor tochten in het Zittauergebergte.

En wat te denken van Bautzen, ten oosten van Dresden? Dit is de hoofdstad van de Sorben, een bevolkingsgroep die Sorbisch spreekt (een erkende taal in Saksen). De gedeelde stad Görlitz is met zijn historische centrum vaak het decor voor TV/film-producties. Ze luistert naar de bijnaam ‘Görliwood’.

Torgau ligt in de buurt van Leipzig. Dit stadje verwierf op twee momenten een plek in de geschiedenis. De eerste protestantse kerk ter wereld opende in de 16e eeuw in Slot Hartenfels en Maarten Luther preekte hier. Een ander beroemd moment is de eerste ontmoeting in 1945 op de Elbebrug tussen handenschuddende Amerikaanse en Russische soldaten. Torgau heeft een prachtig stadscentrum met daarin ook de oudste speelgoedwinkel van Duitsland.

Zwickau is de geboortestad van de componist Robert Schumann. Nog bekender werd de stad met de productie van auto’s. Hier begon August Horch in 1909 met het merk Audi. Na WOII verhuisde Audi naar het Westen, maar in haar fabrieken werd in de DDR tijd de Sachsenring Trabant gemaakt, de meest iconische auto van de DDR. In het August Horch Museum komt ruim 100 jaar Saksische autogeschiedenis aan bod.

Er zijn nog meer stadspareltjes te ontdekken. Klik hier