Authentiek Noord Portugal

Wie aan Portugal denkt, denkt al snel aan de Algarve, Lissabon en Porto, maar iedereen die iets anders zoekt dan stranden of drukke steden, moet het Douro gebied in het noorden van het land eens uitproberen. Hier vind je een ideale mix van cultuur, natuur, en oude tradities in een wijngebied dat nog in opkomst is.

UNESCO werelderfgoed

Het Douro gebied is het oudste afgebakende wijngebied van de wereld en onderdeel van het Werelderfgoed van de UNESCO. Op de oevers van de grote Douro rivier groeien de druiven waar de wereldberoemde Port van wordt gemaakt, op terrasvormige wijngaarden. De indrukwekkende terrassen zijn hier met grote inspanning gemaakt en worden het hele jaar door met evenveel aandacht onderhouden en bewerkt. De kwaliteit van de druiven en het proces van wijnbereiding worden nauwlettend in de gaten gehouden. Niet voor niets zijn de Port, maar ook de niet gedestilleerde wijnen uit het Douro gebied de laatste jaren steeds meer in opkomst.

Oorsprong van de Port

Je denkt er niet over na als je aan je glaasje Port nipt, maar deze drank komt dus alleen uit dit ene gebied in de wereld. Met name vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw werd de Port wereldwijd bekend door toedoen van de Engelse handelaren. De klimaatomstandigheden en de grond waarop de druiven groeien zijn erg belangrijk; hierdoor krijgt de Port een karakteristieke en unieke smaak. Bij de oogst in september worden alle druiven met de hand geplukt en vaak nog op traditionele wijze met de voeten geperst. Tijdens een exclusieve rondleiding in één van de wijnboerderijen – waar er 256 van zijn in het Douro gebied – kun je zien hoe de Port wordt gemaakt.

Met de trein en boot

Een goede manier om de Douro regio te zien is per trein. Je rijdt dan vlak langs de oevers van de Douro rivier. De dorpen aan de rivier ademen een eigen, unieke sfeer, en je ziet alleen de werkers op het land, dieren in de wei, vrouwen bij de openbare wasplaats en de ouderen die op straat een praatje met elkaar maken. Per boot vanaf het water is het heuvelachtige landschap met de wijngaarden zo mogelijk nog indrukwekkender, vooral als je vaart op een typische rabelo boot waarmee vroeger de wijnvaten van de Port over de rivier werden vervoerd.

Natuur en cultuur

In de bergen achter de Douro rivier liggen echter nog veel meer verborgen schatten die het verdienen om ontdekt te worden, zoals het natuurgebied Serra do Alvão, ideaal voor wandel- en natuurliefhebbers. Dit indrukwekkende natuurgebied kent een gevarieerde flora en fauna en in de kleine dorpen hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Van een andere orde is Casa de Mateus, een prachtig landhuis dat zijn naam heeft gegeven aan de beroemde Mateus rosé. Hier kijk je je ogen uit bij een bezoek aan het rijkversierde interieur en de omliggende tuinen en wijngaarden. Historische hoogtepunten van de streek zijn de steden Vila Real en Lamego.

Douro gebied bezoeken

April tot en met oktober is de beste periode om in het Douro gebied te reizen en kennis te maken met al het moois dat deze streek te bieden heeft. Gespecialiseerde reisorganisatie Realtours verzorgt een 8-daagse Groepsreis in klein gezelschap, met een afwisselend programma waarin natuur, cultuur, historie en authenticiteit centraal staan. Aangezien één van de reisbegeleidsters roots heeft in dit gebied, kom je met hun begeleiding echt op plekken waar je zelf nooit terecht zou komen.