Dresden behoort tot de meest groene steden op aarde. Ook de omgeving is bijzonder natuurrijk. Er zijn maar weinig wereldsteden, die een nationaal park aan de voeten hebben; Dresden wel. Een bezoek aan Dresden Elbland biedt meer dan alleen een stadsbezoek. Ook voor fietsers en wandelaars valt er veel te genieten met een optimale combinatie tussen natuur en bezienswaardigheden.

De grootste wandelroute is de ‘Saksische Wijnwandelweg’ (90 km) tussen Pirna en Diesbar-Seusslitz. Deze voert via wijnhellingen door de mooiste stadjes in Saksen, zoals het wijnstadje Radebeul, de porseleinstad Meissen en Dresden. Een route vol culinaire verleidingen: gezellige terrassen, goede restaurants en wijngoederen die bezoekers ontvangen, waaronder Schloss Wackerbarth en Wijngoed Hoflössnitz.

September is een aanrader; met open dagen van wijnmakers en grote wijnfeesten.

Rondom Dresden zijn vele kortere rondwandelingen uitgezet voor een dagdeel (5-10 km). Een aantal voert door de bossen, heidegebieden en naar stadjes, waaronder naar Moritzburg met het grote slot.

Elberadweg en andere fietsroutes

Voor fietsers is de Elberadweg de grootste route, maar ook hier geldt dat in de regio tientallen (cirkel)fietsroutes zijn uitgezet. Ideaal voor de liefhebbers van een wat kortere fietstocht.

De Elberadweg is een bekende fietsroute in Duitsland. Vooral het deel door Dresden Elbland wordt door velen gewaardeerd. Fiets, zonder hoogteverschillen, langs de groene Elbe-oevers van Pirna naar het middeleeuwse Torgau met Slot Hartenfels.

Tip: een dagje wandelen in het nationale park Sächsische Schweiz? Dat kan; de S-Bahn is vanuit Dresden in 25 minuten in Pirna, aan de voet van het Elbsandsteingebirge.

Dresden:  www.visit-dresden.travel

Wandelroutes Dresden Elbland 

Fietsroutes Dresden Elbland