Een jubileumexpositie van zo’n veertig trouwe klanten, dat is de gulle en originele wijze waarop Atelier Horneman zijn 12,5-jarig bestaan viert in Hooghouse in thuisstad Groningen. Met de expositie ‘INCL. lijst’ willen de bevlogen eigenaren Martin en Stefanie Horneman, die zowel een Lijstenmakerij in Groningen als in Veendam hebben, hun klanten iets teruggeven. Daarmee slaan ze een brug tussen culturele ondernemers en instellingen en het kunstpubliek.

Horneman nodigde veertig kunstenaars en culturele instellingen (musea, galeries) uit om deel te nemen aan de tentoonstelling. Trouwe klanten die door de jaren heen aansprekende inlijstingen hebben laten maken door Atelier Horneman. In de tentoonstelling staat de link tussen het kunstwerk en de lijst centraal. De expositie in Hooghouse en bijbehorende publicatie illustreren het energieke duo dat vakmanschap en ambacht, paart aan ondernemingsgeest, passie en loyaliteit.

In de bijbehorende catalogus wordt de band tussen de lijstenmakerij en de klanten nader uitgelegd. De variëteit aan kunstwerken komt goed tot uiting. Zo zijn er behalve schilderijen ook ingelijste tekeningen, grafisch werk en foto’s te zien. Daarnaast is er een zogenaamde ‘rariteitenkabinet’ waarin allerlei driedimensionale objecten worden getoond (van sieraden tot auto-onderdelen), waaruit blijkt dat je daadwerkelijk alles kunt inlijsten.

Na het feestelijke openingsweekeinde zullen er gedurende de gehele expositie elke dag twee deelnemende kunstenaars aanwezig zijn om te surveilleren. Maar vooral ook voor het publiek om mee te praten. Deelnemende kunstenaars en culturele instellingen zijn o.a. Theo Zwinderman, Jans Muskee, Rein Pol, Mariëlle Gebben, GRID en Veenkoloniaal Museum Veendam.

De tentoonstelling ‘INCL. lijst’ loopt nog t/m 12 maart 2023 (vr. t/m zo) bij Hooghouse aan Spilsluizen 17 te Groningen.