Klaar voor het nieuwe jaar, klaar voor grijs en gelukkig!

Dol op verhalen? Dol op papier? Babette van der Veen (Abcoude) en Marloes Luijken (Baarn) wel! Zij maakten samen voor Gouderdom de Aap Noot Mies-kalender. Deze kalender bevat 12 bijzondere en openhartige verhalen van bekende en minder bekende 65-plussers. Deze verhalen zijn gebundeld op prachtig papier en moeten zorgen voor verbinding. Bovendien gaat van elke verkochte kalender één euro naar een evenement voor eenzame ouderen.

Eén van de geportretteerden op de kalender is mevrouw Hopman. Zij woont in Bunschoten-Spakenburg en draagt nog altijd de traditionele klederdracht van het dorp. Op de kalender deelt ze haar verhaal en wat de klederdracht voor haar betekent. Ook lezen we het verhaal van Gerda Havertong, actrice en onder andere bekend van Sesamstraat. “Ik heb een heftig auto-ongeluk gehad en echte angst gekend. Angst voor de dood, angst om invalide te raken en de angst dat mijn partner bij mij weg zou gaan … Gelukkig herstelde ik en werden mijn angsten geen waarheid. Het heeft me geleerd dat je de toekomst niet moet willen voorspellen (…).

En zo delen twaalf inspirerende personen op de kalender hun verhaal. “Deze verhalen zorgen voor verbinding”, legt Babette uit. “We kunnen ons met hen identificeren en onze eigen lessen leren. En dat allemaal gebundeld op prachtig papier. Elke maand staat weer iets moois voor je te wachten.” De naam Aap Noot Mies verwijst naar de beginselen van het leesonderwijs; de basis van verhalen. “Bovendien heeft de naam iets nostalgisch. Dat past ook. We kiezen bewust voor papier. Dat is analoog en traag. De wereld van vandaag de dag gaat al snel genoeg. Laten we regelmatig even stilstaan bij verhalen.”

Eenzaamheidseuro

Naast het vertellen van de verhalen en de mogelijk tot het noteren van belangrijke data en verjaardagen, heeft de kalender een maatschappelijk doel. “Van elke kalender die verkocht wordt, houden we één euro apart”, legt Marloes uit. “Dit noemen we de Eenzaamheidseuro. Van dit geld organiseren we een evenement of activiteit speciaal voor mensen die zich eenzaam voelen. Zo draagt iedereen die de kalender koopt daar ook een steentje aan bij. Laten we hopen dat we op korte termijn voor deze doelgroep al iets heel moois kunnen organiseren.”

De Aap Noot Mies-Kalender kost €14,95 en is verkrijgbaar via www.gouderdom.nl