Kanker schrijven door Prof dr. Ad Kaptein

De zorgsector is door de jaren heen een ‘reparatiesector’ geworden. We hebben een defect en dat moet dan door een arts gerepareerd worden. Helaas gaan artsen ook te vaak op die manier met hun patiënten om. Uit ontelbaar veel studies blijkt dat medische zorg, verleend door een staf die de tijd neemt en aandacht voor zijn patiënt heeft, een gunstige invloed heeft op het genezingsproces. Als gezondheidszorg weer om zorgen gaat dan hebben alle partijen daar plezier van. Ad Kaptein heeft, met 29 titels uit oude en actuele literatuur als bron, literaire parels verzameld, samengevat en gebundeld.

De verbeelding van kanker in romans, gedichten, films, muziek en schilderijen vormt een fascinerende bron om lijden aan en leven met kanker te beschrijven en te bestuderen. Auteurs, dichters, regisseurs, componisten en schilders raken de essentie van ziek-zijn vaak voortreffelijk. Ze zien hoe mensen betekenis geven aan lijden – lijden dat is gekleurd door het psychologische, sociale en maatschappelijke bestaan van mensen met kanker en hun naasten.

Dit boek bespreekt romans en egodocumenten met kanker in de hoofdrol. Het verhaal van de patiënt overstijgt de biomedische benadering van kanker. Kanker schrijven opent deuren voor mensen met kanker, hun naasten, hun zorgverleners, en studenten in opleidingen die zich voorbereiden op zorgen voor mensen met kanker. Luisteren naar de verhalen van patiënten met kanker, verbeeld in verschillende kunstvormen, is wetenschappelijk interessant, en goed voor alle betrokkenen. De romans in Kanker schrijven openen een fascinerende en essentiële wereld van leven met kanker.

Prof. Dr. Ad Kaptein (1949) is medisch psycholoog in het Leids Universitair Medisch Centrum. In zijn onderzoek en zijn onderwijs concentreert hij zich op de omgang met ziek-zijn door patiënten, en ook op de vraag hoe partners, familie en mensen in de gezondheidszorg de patiënt daarbij kunnen helpen.

Van alle 29 literaire titels die Kaptein opvoert is de omslag full colour afgebeeld in het binnenwerk van dit boek. Maar de meest indrukwekkende illustratie staat op de cover van dit boek: een patiënte ‘tekende’ haar borstkanker. De tekening hangt, ingelijst, op de kamer van Ad Kaptein.

Kanker schrijven

176 pag. | Gebonden, met leeslint en kapitaalbandjes | Uitgeverij Elmar | € 24,99 |

ISBN 9789038928401 | maart 2022

www.uitgeverijelmar.nl