Bijzondere kunstexpositie in Ruurlo

Verre Gezichten Dichtbij is een kunstexpositie met een bijzondere boodschap. Vluchtelingen vervullen een actieve rol, als kunstenaar of als model. Kunstenaars brengen verre gezichten dichtbij.

Meerdere Nederlandse kunstenaars zijn voor deze expositie een samenwerking aangegaan met kunstenaars die als vluchteling naar ons land kwamen. De verbinding die daarbij tussen de kunstenaars onderling en met hun modellen, allemaal vluchtelingen, groeide wordt niet alleen door hen ervaren, maar zal zeker ook door de bezoekers van de expositie worden ervaren.

Niveau

De organisatoren nodigden primair kunstenaars uit die eerder genomineerd waren voor De Nederlandse Portretprijs. Er bleek bij veel kunstenaars enthousiasme te zijn voor dit bijzondere expositieconcept, waardoor een selectie noodzakelijk was. Daarmee is het niveau van de expositie verzekerd. Met zo’n 25 schilderijen en 10 beelden valt er veel te genieten.

De expositie beperkt zich overigens niet tot 2D en 3D kunst.

Renske Visser levert een bijdrage met gedichten.

De Russische filmmaakster Vladlena Sandu weet uit eigen ervaring wat oorlog met mensen doet. Oorlogen en Russische censuur deden haar vluchten. Haar autobiografische film ‘Holy God’ is te zien bij Verre Gezichten Dichtbij.

Kader Abdolah

Van de bekende Perzisch-Nederlandse schrijver Kader Abdolah die ooit naar Nederland vluchtte, maakte kunstenaar Roelant Hietbrink een mooi beeld. Het is zes weken lang te zien in Ruurlo.

Abdolah opende de expositie. In een column op de website www.verregezichtendichtbij.nl schreef hij:

“En ikzelf? Ik wist waarom ik wegvluchtte, maar ik wist niet wat ik zou krijgen. Nu, na al die jaren, weet ik het wel: ik vluchtte weg om jullie te vinden, om jullie te ontmoeten. En het is een wonderbaarlijke ervaring.”

Daarmee verwoordt hij prachtig waar Verre Gezichten Dichtbij voor staat: ontmoeting en verbinding. De expositie laat zien wat kunst met je kan doen.

De expositie is in de speciaal daarvoor ingerichte expozaal De Smidse, in het centrum van Ruurlo, dus niet in het kasteel.

Expositie Verre Gezichten Dichtbij

De Smidse 1, Ruurlo

Van 9 mei t/m 22 juni 2024

Dagelijks (niet op maandag, maar wel op Tweede Pinksterdag) van 11.00 tot 17.00 uur

Advies: bezoek vooraf de website www.verregezichtendichtbij.nl

Categorieën: KunstNieuwsbrief