De werkelijkheid over werken in de cockpit

Een piloot kijkt achterom; verhalen uit de praktijk

Harold van der Linden presenteert Marcel de Nooijer (CEO Transavia) zijn biografie.

Harold van der Linden heeft 55 jaar lang aan de stuurknuppel van een vliegtuig gezeten. Vrijwel vanaf de oprichting was hij in dienst van Transavia waardoor hij de groei, en de groeistuipen, van deze luchtvaartmaatschappij van nabij heeft meegemaakt. Tijdens zijn rijke carrière als piloot heeft hij ontelbaar veel verhalen opgedaan, bijzondere situaties meegemaakt en met kunst en vliegwerk moeten improviseren. Vijftien van die verhalen zijn opgetekend in zijn boek en het eerste exemplaar reikt Van der Linden uit aan Marcel de Nooijer, CEO van Transavia.

Iedereen denkt dat het moderne vliegverkeer tot in de puntjes geregeld is, en die illusie wordt zorgvuldig in stand gehouden. Uit de verhalen van Harold van der Linden komt een ander beeld naar voren. Hij kijkt terug op veertig jaar als commercieel piloot en hij gunt de lezers een blik in de cockpit. Nu hij gepensioneerd is deelt hij de verhalen die hij als actieve gezagvoerder beter voor zich kon houden.

Zijn verhalen zijn soms bizar, grappig, zelfs onroerend en vaak ronduit spannend. Altijd zijn ze uit de eerste hand en openhartig opgeschreven. Daarbij valt op dat Van der Linden veel oog heeft voor details en dat hij een nuchtere kijk op de luchtvaart combineert met een erg pakkende schrijfstijl. De cover van het boek mag niet onvermeld blijven. Op het eerste gezicht lijkt het een illustratie uit een jongensboek. Maar als je goed kijkt dan zie je Van der Linden als klein jongetje staan, en als oudere heer weglopen, terwijl zo ongeveer alles waarmee hij gevlogen heeft zijn decor vormt.

In dit boek neemt hij zijn lezers mee naar onder andere Vietnam en Mexico, naar Zaïre en Kreta, naar Cuba en naar de VS. Hij vliegt in ‘alles wat vleugels met kleppen’ heeft zoals een Dakota, een Caravelle en uiteraard in heel veel Boeings. En natuurlijk wordt hij geconfronteerd met de wet van Murphy.

Van der Linden biedt met dit boek voor mensen die werken in de luchtvaart veel herkenbare ervaringen. Voor mensen die de luchtvaart slechts kennen als passagier geeft dit boek veel nieuwe en spannende inzichten. En als je het boek uit hebt, dan is je vertrouwen in de luchtvaart en de bemanning alleen maar toegenomen.

Een sectie mooie kleurenfoto’s en een verklarende woordenlijst maken het boek compleet.

Hardcover| Uitgeverij Elmar | € 24,99 | ISBN 9789038928371 | mei 2022

Categorieën: Archief