Het beroemdste meisje van Delft is natuurlijk het ‘Meisje met de parel’ van de Delftse meesterschilder Johannes Vermeer (1637-1675). Deze 17de-eeuwse meester van het licht heeft zijn hele leven in Delft gewoond en gewerkt. Van de naar schatting 45 schilderijen die hij er tijdens zijn leven maakte, zijn er nog 37 over de hele wereld te zien. In Delft hangt er geen enkel echt schilderij meer, maar in het Vermeer Centrum Delft kan iedereen alle 37 werken als digitale reproductie op waar formaat bewonderen.

Johannes Vermeer is beroemd over de hele wereld, maar alleen in Delft ontdek je zijn stad. De stad die hem inspireerde en waar hij woonde en werkte. In Delft wandel je zo een schilderij van Johannes Vermeer in. Het historische centrum, de Oude en de Nieuwe kerk, de grachten en herenhuizen, ze brengen je terug naar de 17de-eeuw en laten het verleden tot leven komen.

Op Voldersgracht 21 is het voormalige Sint-Lucasgilde waar de kunstenaars van Delft zich in die tijd verzamelden. Op deze plek is nu het Vermeer Centrum Delft, hèt informatiecentrum over Johannes Vermeer. Dit is de enige plek ter wereld waar je het volledige oeuvre van Vermeer op ware grootte kunt bewonderen. Hoogwaardige digitale reproducties op ware grootte en in chronologische volgorde, gemaakt in samenwerking met alle musea die één of meer Vermeers hebben.

Je loopt langs al zijn 37 bekende werken en krijgt meteen heel veel informatie over zijn stad Delft in de 17de-eeuw, zijn leven, de technieken die hij gebruikte, hoe hij met licht en perspectief omging en andere aspecten in zijn werk.

Bedenk of hij wel of geen camera obscura gebruikte bij het maken van zijn werken. Ontdek de verborgen liefdesboodschappen in zijn werk. Zie hoe een schilderij wordt gerestaureerd, welke pigmenten en kleuren hij gebruikte, hoe hij perspectief gebruikte en veel meer. Ook over zijn gezin (hij woonde met zijn vrouw Catharina en hun 11 kinderen bij schoonmoeder Thins), zijn stad Delft in de 17de-eeuw en voorwerpen uit die tijd.

Op de tweede verdieping zijn tijdelijke tentoonstellingen van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door Vermeer en op de begane grond tref je een goed gevulde museumwinkel met boeken, kaarten, souvenirs, prints en vele andere leuke cadeaus om weg te geven of zelf te houden.

Vermeer Centrum Delft, Voldersgracht 21, 2611 EV Delft

Dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Wegens groot onderhoud gesloten van 8 januari t/m 16 februari.

Categorieën: KunstNieuwsbrief