Maastricht Museum is hét museum voor, van en over het verleden van Maastricht. Hier ga je terug in de tijd en ontdek je verborgen verhalen over de stad. Over de eerste vaste bewoners of de Romeinen, die een brug over de Maas bouwden. Over Maastricht als politiek-religieus centrum, vestingstad en eerste fabrieksstad van Nederland. Kortom, verhalen die verbinden.
Indrukwekkende tijdreis
Maastricht Museum is een platform voor lokale collecties en verhalen. Je ontdekt er het verleden van de stad. De tijdlijn van de vaste presentatie neemt je mee langs belangrijke thema’s in de geschiedenis van de stad: prehistorie, Romeinse tijd, gouden middeleeuwen, vestingstad, industrie- en arbeidersstad en geboorteplaats van het Verdrag van Maastricht. Daarnaast zijn er regelmatig wisselexposities. Maar er is nog veel meer te beleven. Er is een ArcheoHotspot waar je zelf onder professionele begeleiding onderzoek kunt doen naar de geschiedenis van Maastricht. Ook zijn er lezingen, workshops en rondleidingen. Het museum biedt een goed gevuld activiteitenprogramma.
Van middeleeuwse vesting tot Verdrag van Maastricht
Er is ruimschoots aandacht voor Maastricht in de Middeleeuwen: schitterende grafgiften, maar ook andere voorwerpen uit eigen collectie illustreren de religieuze èn wereldlijke cultuur in de economisch welvarende stad. Maastricht als vestingstad wordt uitgelicht vanuit het perspectief van zowel de soldaten als de burgers. Een grote vestingplattegrond is te zien met de oude stadsleutels gekoppeld aan de stadspoorten die op de kaart staan getekend. De betekenis van het Verdrag van Maastricht, maar ook de gebeurtenissen in de stad lichten we toe aan de hand van krantenartikelen, foto’s en persoonlijke items van bruikleengevers die destijds onderdeel waren van de Eurotop. Je kunt zelfs plaatsnemen aan de tafel waaraan destijds het Verdrag van Maastricht is getekend.
Ontwerper Piet Stockmans
Onze mooie keramiekvitrines waarin aardewerk uit de Sphinx, Mosa en Societé Céramique fabrieken te zien zijn, is bijzondere aandacht voor het werk van de ontwerper Piet Stockmans. Hij was van 1966 tot 1989 industrieel ontwerper bij de porseleinfabriek Koninklijke Mosa in Maastricht.
Tweerichtingsverkeer
Musea ontstaan van oudsher vaak vanuit een elite die collecties bezit en die neerzet in een gebouw. Maar bij het Maastricht Museum gaat het er anders aan toe. Er is bewust gekozen voor tweerichtingsverkeer. Dus niet alleen laten zien wat je in huis hebt, maar ook nieuwsgierig zijn en luisteren naar wat mensen daarvan vinden. Het museum vraagt actief om feedback en doet daar ook écht iets mee. Daarnaast haalt het museum actief verhalen en interessante thema’s op bij het publiek. Directeur Wim Hupperetz: “We leven nu in een andere tijd, waarin er vanuit de stad en allerlei groepen betekenis wordt gegeven aan die plek waar wij wonen, werken, studeren of die we bezoeken. We willen recht doen aan de verschillende verhalen. Want er is niet één verhaal.” Op verzoek van de bezoekers is er nu aandacht geschonken aan de verborgen verhalen over generaal Dibbets, Jan Pieter Minckelers en de Momus. Ook WOI en WOII zijn veel besproken onderwerpen in de reactie-formulieren van het museum en daar is dan ook gehoor aan gegeven.
Lokaal én internationaal
Lokaal en internationaal gaan hand in hand in Maastricht. En daardoor ook in het museum. Hoewel de focus op de lokale geschiedenis ligt, wordt er toch een breder perspectief geraakt. Van Maastricht als internationaal handelscentrum en buitenlandse bezetters tot de Europese Unie. Dit duale karakter is ook terug te zien in de mix van bezoekers en de taalvoering. Er wordt gecommuniceerd in het Engels, Nederlands en Maastrichts. Zo draagt het Maastricht Museum bij aan het levend houden van de streektaal met z’n zachte g en langgerekte klinkers.
Je bent van harte welkom!