een selectie uit de aanwinsten van 2008-2022

Museum Henriette Polak en Stedelijk Museum Zutphen

De tentoonstelling ‘Niets gaat verloren’ toont een selectie uit de honderden aanwinsten sinds 2008 van Museum Henriette Polak en het Stedelijk Museum Zutphen (samen de Musea Zutphen). Het is de persoonlijke keuze van directeur Tiana Wilhelm die eind 2022 na bijna vijftien jaar afscheid neemt. De tentoonstelling is te zien van 24 september 2022 tot en met 29 januari 2023.

Sinds Wilhelm aantrad als directeur, in 2008, hielden de beide musea meer dan honderd wisseltentoonstellingen. Niet zelden vloeiden daar aanwinsten uit voort, elk met een eigen verhaal. Wat zij met elkaar gemeen hebben is dat zij de profielen van beide musea versterken: het cultuurhistorisch Stedelijk Museum Zutphen vertelt het verhaal van Zutphen, Museum Henriette Polak is hét museum voor modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst in Nederland.

“Het was heel lastig om uit de vele aanwinsten een selectie te maken”, bekent Wilhelm. In het boekje dat bij de tentoonstelling verschijnt leidt ze de bezoekers rond als ‘denkbeeldige VIP-gast’ en maakt ze hen deelgenoot van haar persoonlijke overwegingen en herinneringen. En ze laat zich niet beperken tot de aanwinsten die in de tentoonstelling worden getoond – in de andere museumzalen heeft ze aanwinsten uit de periode 2008-2022 gemarkeerd met een bijzonder symbool: het liefdevolle oog, als een talisman tegen onverschilligheid. Wilhelm: “Want onverschilligheid staat voor mij haaks op wat kunst doet en de geschiedenis laat keer op keer zien hoe gevaarlijk onverschilligheid is. Een museum is voor mij bij uitstek de plek om te ervaren dat alles verandert, maar niets verloren gaat zolang we een liefdevol oog hebben voor elkaar en voor onze omgeving.”

Dirck van Loonen, Alexander Schimmelpenninck van der Oije (1669-1724), 1694 (collectie Stedelijk Museum Zutphen) en Sierk Schröder, Portret van een jonge kunstenaar, 1977 (collectie Museum Henriette Polak).

Verrassende kennismaking of dierbaar weerzien

De tentoonstelling ‘Niets gaat verloren’ belooft veel variatie: van indringende portretten van Arie Schippers en Sierk Schröder tot uitzonderlijke archeologische vondsten, van zonnige landschappen van Wim Oepts tot sierlijk Zutphens zilver. Wilhelm: “Ik hoop dat deze afscheidstentoonstelling voor velen een verrassende kennismaking, of juist een dierbaar weerzien zal zijn.”

Het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak, onderdeel van Musea Zutphen, zijn geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.