een grootschalige internationale tentoonstelling waarin de grootmoeder centraal staat

My Oma in Kunstinstituut Melly gaat over de figuur van de grootmoeder en bevraagt voorouderlijke kennis en ideeën over cultureel erfgoed. Deze vrouwelijke oudere wordt benaderd als een echte, ingebeelde of latente figuur. Door deze veelzijdige invalshoek verkent het project verwantschap, conflicten, mondelinge geschiedenissen, migratieroutes en verschuivende genderrollen.

De groepstentoonstelling is een grootschalig project waaraan meer dan 40 kunstenaars en curatoren deelnemen. De tentoonstelling omvat kunstwerken en projecten uit de periode 2000 tot vandaag, waarvan een aantal speciaal voor deze gelegenheid zijn gemaakt. Veruit de meeste kunstwerken zullen voor het eerst in Nederland te zien zijn. Gedurende de tentoonstellingsperiode van vijf maanden, van 8 december 2023 tot en met 12 mei 2024, omvat het project performances, live evenementen en educatieve activiteiten waarin de betekenis van het project wordt uitgediept.

Afbeelding van Harriët Freezer, grootmoeder van Charlie Koolhaas die ook deelnemend kunstenaar is in My Oma © Dirk de Herder / Nederlands Fotomuseum

De grootmoeder wordt benaderd als veelzijdige hoofdrolspeler, die doordrongen is van daadkracht en tegelijkertijd het onderwerp vormt van sociale projecties. De figuur van de grootmoeder maakt daardoor verschillende perspectieven op geschiedenissen, tradities en herkomst mogelijk. De tweetalige titel van het project – met het Engelse my en het Nederlandse oma – is bedoeld om de persoonlijke benadering over te brengen.

Voor praktische informatie over het openingsweekend (8 t/m 10 december), klik hier 

Gratis toegang

My Oma is gratis toegankelijk voor bezoekers die samen komen met een grootouder en iedereen die 65 jaar of ouder is.

Kunstinstituut Melly

Witte de Withstraat 50

3012 BR Rotterdam

Categorieën: KunstNieuwsbrief