Paasweek op Museumpark Archeon Alphen aan den Rijn staat bol van activiteiten

De paasdagen zijn in aantocht en de komende weken staan vele activiteiten op het programma. Op Palmpasen, Goede Vrijdag en de Paasdagen zijn de bezoekers van harte welkom.

Palmzondag

Op Palmzondag 10 april a.s. wordt in Archeon de intocht van Jezus in Jeruzalem op middeleeuwse wijze nagespeeld in het stadje Gravendam. Volwassenen en kinderen in het park kunnen hierin een rol vervullen. Helpen met uitdelen van palmtakken, kleden uitspreiden, apostel en leerling zijn en zingend meelopen. Vroeg in de morgen heeft de bakker al broodhaantjes gebakken. De kinderen kunnen hiermee en met ander lekkers hun eerder gemaakte Palmpasen stokken versieren. De processie start om 14.00 uur vanaf het klooster.

Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag 15 april zingen de Minderbroeders in hun klooster delen uit de Middeleeuwse Johannespassie. Ook andere Goede Vrijdag gezangen zijn met diverse psalmen te beluisteren zoals het Popule meus en Crux fidelis. Er is een uitvoering om 15.00 uur voor de bezoekers van Archeon en om 17.00 uur. Voor de uitvoering van 17.00 uur kan men zich aanmelden via info@archeon.nl.

Paasdagen met Vikingen en Ridder Floris

Tijdens het paasweekend zijn er vele activiteiten. In de prehistorie wordt weer volop kano gevaren in de boomstamkano. De kinderen kunnen een gelukssteen schilderen.

De Romeinen geven rondleidingen in het badhuis en bij de Zwammerdamschepen. De Romeinse Zwammerdamschepen die live worden gerestaureerd kunnen worden bewonderd. De gladiatoren gaan de strijd aan in de Arena. De Vikingen brengen een bezoek aan Dorestad en nemen hun handelswaar mee. In het middeleeuwse stadje bakt de bakker heerlijk paasbrood en de jonge ridders en jonkvrouwen kunnen zwaardvechten, boogschieten en schrijven met een veer. Zij worden tot ridder geslagen en ontvangen een ridderoorkonde.

1e en 2e Paasdag paasprocessie

Op 1e en 2e Paasdag trekken de broeders in processie door Gravendam om symbolen van het Paasfeest, vuur en water, bij de poorters van de stad te brengen. Zij zingen daarbij Paascanciones van rond 1350 AD. Volwassenen en kinderen kunnen in historische kleding met vlaggen en gildevaandels deze optocht luister bij zetten. De optocht vertrekt rond 13.00 uur bij het klooster.

Schotsweekend

Op 23 en 24 april is het Schotsweekend in Archeon. De schotse historie na 1300 tot heden wordt nagespeeld in Archeon. Tijdens dit weekend vinden vele demonstraties plaats: een kampement uit 1300, Schotten uit het jaar 1745 en de Tweede wereldoorlog worden onder andere nagespeeld, kortom een weekend wat je niet wil missen.

Theaterdiner De Gebroken Pijl

Daarnaast is het theaterdiner ook zeker een bezoek waard. Tijdens het diner nemen herbergier Antonius en zijn zus Cecilia jullie mee naar de middeleeuwse herberg De Gebroken Pijl. Volgens middeleeuwse etiquette wordt er lekker gesmikkeld en ondertussen komt de minstreel langs. Ook beleven Antonius en zijn zus Cecilia genoeg in hun dagelijks leven en vertellen jullie graag van alles over hun middeleeuwse problemen.

Meivakantie

Bovendien start de meivakantie eind april en tijdens de meivakantie komen de Romeinen op bezoek. De Romeinse week zit boordevol activiteiten. Dagelijks vindt het spectaculaire gladiatorengevecht plaats in de arena, bij de tempel van Nehalennia vindt een tempelceremonie plaats en er worden rituelen en gebruiken rondom het badhuis getoond. De Romeinse muur, die ooit in Albanianae (Alphen aan den Rijn) heeft gestaan is zeker een bezoek waard, kijk vanaf de muur uit over de Romeinse stad Ad Rhenum. Kinderen kunnen zelf een Romein worden of een selfie maken als Romeinse legionair.

Vakantie Expeditie Archeon

Ook dit jaar vanaf 1 mei staat de Vakantie Expeditie Archeon weer helemaal klaar. Gasten kunnen een weekend of een midweek helemaal verzorgd verblijven op Archeon. In luxe lodges met een gevulde koelkast en iedere morgen worden heerlijke warme broodjes bezorgd. Volop verrassingen en expedities met de Archeotolken maken deze vakantie tot een geheel avontuurlijke en ontspannen vakantie midden in het Groene Hart. https://www.archeon.nl/expeditie-archeon.html

Categorieën: Archief