Stadsmuseum Woerden nodigt uit

Storytellers tijdens het vorige Living Museum op 27 januari 2024: Burgemeester Schalij, de vrouw van Hugo Kotestein, stadstimmerman in de 17e eeuw, en Renée Boussard, musketier in het Franse bezettingsleger in 1672. (Foto: Erik Oosterhof)

Morgen, zondag 14 april brengt de Stichts-Hollandse Historische Vereniging opnieuw de rijke geschiedenis van Woerden tot leven met optredens van de Werkgroep Historische Storytelling. Tijdens dit boeiende evenement kunnen bezoekers om 13.30 uur en om 15.00 uur kennismaken met verschillende personages uit het verleden van de stad.

Historische Storytelling is een unieke manier om personen en gebeurtenissen uit het verleden tot leven te brengen.

De vertolkers nemen het publiek mee terug in de tijd door het verhaal te vertellen in de ik-vorm, terwijl ze gekleed zijn in passende historische kostuums. Elk verhaal, gebaseerd op historische feiten of aannemelijke historische context, biedt de toehoorders een levendige inkijk in het leven van een vroegere stadgenoot. Na afloop is het mogelijk om na te praten met de personages.

Deze keer kunnen bezoekers kennismaken met drie fascinerende historische figuren. Zo zal onder andere de vrouw van Jan de Bakker, Jacoba Jansdochter, het verhaal vertellen van haar man, die om zijn geloofsovertuiging werd vermoord in Den Haag. Daarnaast zullen bezoekers meekijken met de komst van Molukse Woerdenaren in 1951 door de ogen van tante Jo en horen ze de belevenis van de directeur van de Latijnse school die in 1672 getuige was van een verwoestende brand en zijn huis, de school en de Petruskerk in vlammen ziet opgaan.

De verhalen worden verteld in de sfeervolle Vroedschapszaal op de eerste verdieping van Stadsmuseum Woerden. Het programma duurt ongeveer één uur, waarbij de verhalen achter elkaar worden gepresenteerd. Zorg ervoor dat je op tijd in de zaal bent, want eenmaal begonnen is het niet mogelijk om nog binnen te komen.

Het volgende Living Museum vindt plaats op 6 juli.

Het museum zal die dag geopend zijn van 13.00 uur tot 17.00 uur en aanmelden voor het Living Museum Storytelling evenement is niet nodig. Voor meer informatie over toegangsprijzen kunt u terecht op de website van Stadsmuseum Woerden: www.stadsmuseumwoerden.nl.

Foto’s: E. Oosterhof, Harald Lakerveld, T. de Graaf

Wees welkom in ons kleine museum vol grote verhalen, in het hart van de oude vestingstad Woerden! Naast de altijd wisselende verrassende tentoonstellingen is er een vaste kamer over de uit Woerden afkomstige modernistische kunstenaar Leo Gestel (1881-1941).

Op de bovenverdieping kun je in de eigentijdse nieuwe vaste tentoonstelling Verhaal van Woerden zelf op ontdekking gaan. Het museum zit in het voormalige stadhuis uit de 16de en 17de eeuw en dat gebouw is al een bezienswaardigheid op zich, met de statige Vroedschapszaal en andere sfeervolle ruimtes.

Categorieën: KunstNieuwsbrief