Het Natuurhistorisch Museum Maastricht staat erom bekend fossiele resten in huis te hebben van in de eigen omgeving gevonden mosasauriërs. Er zijn in de loop der jaren van vijf soorten resten gevonden. Bijvoorbeeld de veelbesproken kop van een mosasaurus hoffmanni die sinds de 18e eeuw in het Parijse Muséum National d’histoire naturelle wordt getoond.

In het Maastrichtse museum liggen o.a. de originele resten van de beroemdste mosasauriër van het museum, Prognathodon saturator, oftewel mosasauriër Bèr.

Van deze soort is nu een op ware grootte 3D geprint skelet gemaakt. Dit skelet vormt hét middelpunt van de nieuwe tentoonstelling ‘Ontmoet Bèr – Mosasaurus Experience’. Het is de eerste keer wereldwijd dat een skelet van een mosasauriër in zijn geheel gereconstrueerd werd.

Samen met Naturalis

De reconstructie van Bèr is het resultaat van een samenwerking tussen het Natuurhistorisch Museum Maastricht en Naturalis. Op basis van 3D-scans van de kop van de Maastrichtse mosasauriër Bèr en een exemplaar van een nauw verwante soort uit Angola maakten Naturalis-medewerkers een computermodel van hoe de complete Prognathodon eruit moet hebben gezien. De krachtige 3D-printers van het Leidse museum produceerden vervolgens millimeter voor millimeter een compleet skelet. Dierenpreparateur Mickel van Leeuwen van het bedrijf Inside Out Animals – dat o.a. ook Triceratops in het Centre Céramique opbouwde – verzorgde het verfwerk, waardoor de replica bijna niet van de echte Bèr te onderscheiden is.

De samenwerking tussen Naturalis en het NHMM zorgde niet alleen voor een mooie mosasauriër in Maastricht, maar binnenkort ook voor eentje in Angola. Wetenschappers in Maastricht, Leiden én Angola hebben dankzij het gezamenlijke werk meer kunnen leren over Prognathodons. Het project over de 3D-mosasaurussen werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds en de Nederlandse ambassade in Angola.

Tentoonstelling ‘Ontmoet Bèr – Mosasaurus Experience’

Het skelet, 11 meter lang en bestaande uit circa 400 botten, vormt het centerpiece van de nieuwe tentoonstelling over de Maastrichtse mosasauriërs. In deze tentoonstelling ervaar je niet alleen hoe gigantisch groot deze mosasauriërs, oftewel Maashagedissen, geweest moeten zijn, maar je krijgt ook uitleg over hoe ze eruit moeten hebben gezien, wat ze aten, hoe ze tanden wisselden en hoe ze uiteindelijk gestorven zijn. Ook kom je meer te weten over het geologisch tijdperk het Krijt oftewel Maastrichtien (72,1 tot 66 miljoen jaar geleden).

Kom en ontdek het zelf!

Categorieën: KunstNieuwsbrief