Afgelopen week is in De Nieuwe Kerk de laatste hand gelegd aan de inrichting van De Grote Indonesië-tentoonstelling. Honderden bruiklenen uit musea in binnen- en buitenland, archieven en particuliere collecties kregen stuk voor stuk hun plek in de tentoonstelling. Samen vertellen zij over de lange en veelbewogen geschiedenis, de rijke culturen van het land en de bewoners door de eeuwen heen.

Van de hoogtijdagen van het legendarische Majapahit-rijk tot aan het Indonesië van vandaag.

De Nieuwe Kerk kiest nadrukkelijk voor het grotere verhaal, met de blik van nu. Een verhaal dat nog altijd te weinig aandacht krijgt in de Nederlandse schoolboeken.

De Indonesië-tentoonstelling is een ode aan de grote culturele diversiteit die de archipel al eeuwen kenmerkt. Samengesteld als een meerstemmige biografie met aandacht voor bekende en onbekende facetten, uiteenlopende perspectieven, verzwegen geschiedenissen en traumatische ervaringen. De Nieuwe Kerk maakt de tentoonstelling voor een breed publiek dat nieuwsgierig is en meer wil weten.

Voor deze omvangrijke tentoonstelling werkt De Nieuwe Kerk samen met een grote groep historici, kunstenaars, studenten, musea, ooggetuigen en ervaringsdeskundigen in Indonesië en Nederland. Dankzij de uitwisseling van kennis en verhalen kan deze tentoonstelling in co-creatie tot stand komen.

Vandaag (21 oktober) opent De Nieuwe Kerk om 10 uur de deuren voor het publiek. Tickets zijn nu online verkrijgbaar.

De Grote Indonesië-tentoonstelling is een half jaar lang te zien, tot en met maandag 1 april 2024. 

 Foto’s ElizaZarah

Categorieën: KunstNieuwsbrief