Alphen aan den Rijn

Van zaterdag 14 t/m zondag 29 oktober is het eindelijk zover: de herfstvakantie. In Archeon zijn er extra veel leuke activiteiten te beleven en tijdens de weekenden staan er speciale thema’s op het programma als ‘Waar zijn mijn schoenen’ en ‘Smeedweekend’. De herfstvakantie valt samen met Museumkidsweek. Word museuminspecteur en voer een inspectie uit in Archeon!

Tijdens de herfstvakantie zijn er vele activiteiten in de prehistorie, bij de Romeinen en in de middeleeuwen. Kom vuur maken en boomstamkano varen in de prehistorie. Bij de Romeinen leren bezoekers exerceren als een soldaat en genieten ze van een ontspannen Romeinse massage in het Badhuis. Vergeet niet een kijkje te nemen in het middeleeuwse stadje Gravendam, waar de bezoekers leren zwaardvechten, boogschieten en laten ze graag hun ambacht zien. Dagelijks wordt de dag afgesloten met een spectaculaire Gladiatorenshow in de Arena. Ook verwacht het middeleeuwse stadje Gravendam hoog bezoek van een ridder te paard. In Archeon is er tijdens de herfstvakantie heel veel te ontdekken, beleven en doen!

Korendag – 8 oktober

Zondag  8 oktober staat Archeon geheel in het teken van koormuziek door de tijd. Diverse koren brengen op verschillende locaties werken ten gehore. De koren komen naar Archeon om in de sfeervolle locaties op te treden. In de Romeinse tijd vinden de optredens plaats in het Romeinse badhuis en de herberg. In het middeleeuwse stadje Gravendam zijn op de marktplaats en in het middeleeuwse klooster koren te beluisteren.

Help, waar zijn mijn schoenen!  – 21 en 22 oktober

Stap in de voetsporen van onze voorouders. Tijdens het schoenenweekend ontdek je hoe men in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen er ‘letterlijk’ bijliep. Op bloten voeten, in Romeinse sandalen of op de klassieke Hollandse klomp.

Al in de prehistorie hebben onze voorouders schoenen gedragen. Dit weekend is het ook het feest van Crispinus en Crispianus, de patroonheiligen van de schoenmaker. De processie van Sint Crispijn staat op het programma in de middeleeuwen waaraan iedereen kan deelnemen. Zet op 21 en 22 oktober een stap terug in de tijd tijdens het schoenenweekend.

Op bezoek bij smeden – 28 en 29 oktober

Op zaterdag 29 en zondag 30 oktober is het ‘smeedweekend’ in Archeon. Bezoekers kunnen meekijken bij de vuursteensmid, de bronsgieter, de ijzermakers en de ‘gewone’ smid, die in dit weekend helemaal in de belangstelling staan. Ontdek hoe van oer erts het ijzer wordt gemaakt.

Van vuursteen werden scherpe voorwerpen gemaakt, zoals messen, bijlen en dissels. Later werden deze voorwerpen gemaakt van brons en daarna van ijzer en staal door smeden. Ook worden demonstraties gegeven met tin en zilver.

Altijd al willen weten waarom je het ijzer moet smeden als het heet is? Doe dan mee met de speciale workshop ijzer smeden in de middeleeuwen waar kinderen leren hoe je ijzer moet smeden.

KidsProof Museum

De Museumkidsweek valt precies in de herfstvakantie wat betekent dat Archeon extra veel leuke activiteiten op de planning heeft staan voor kinderen. Elk jaar kunnen kinderen t/m 12 jaar hun leukste KidsProof musea kiezen en hierop stemmen. Ze maken dan kans op een verassingspakket of een Museumkidskaart. Kinderen kunnen hieraan meedoen t/m 29 oktober via