Vanaf 3 februari 2022 te zien in het Van Eesteren Museum

Met ingang van 3 februari 2022 is de tentoonstelling Honderdduizend bomen een een bos van draad te zien in het Van Eesteren Museum in Amsterdam. Een bos van maar liefst honderd vierkante meter doek dat textielkunstenaar Sara Vrugt samen met anderen borduurde in 2020. Als ode aan de natuur.

 

In 2020 kwam het kunstwerk tot stand in een pop-upatelier dat elk seizoen op een andere plek in Nederland neerstreek. Op alle locaties werden bomen geborduurd door bezoekers van het atelier en zij vertelden elkaar verhalen over de natuur en borduurden samen bomen, blaadjes en vogels. Zo ontstond een bos van draad op doek. Alle natuurverhalen kregen een plek in het geborduurde bos en vormen samen een kunstwerk. Het doek is opgehangen aan een spiraalvormige constructie waardoor een metershoog ‘woud’ ontstaat dat je binnenloopt en waarin je kunt verdwijnen. Naast de verhalen worden ook zaden van planten en bomen verwerkt in het doek. Daarmee kan het op zijn uiteindelijke bestemming, de museumtuin van Museum Belvédère in Heerenveen, vergroeien met de natuur.

 

Cornelis van Eesteren = groene tuinsteden

Dat dit bijzondere bos van draad nu te zien is in het Van Eesteren Museum, is voor het museum een logische keuze. Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren hechtte veel waarde aan voldoende groen in de wijken die hij creëerde. Hij was zich sterk bewust van het belang van groen voor de stad. Zijn Algemeen Uitbreidingsplan dat hij in 1934 ontwierp voor Amsterdam bevatte volop groen en was geïnspireerd door het Tuinstad-idee waarin de tuinstad het beste van twee werelden samenbrengt: de voorzieningen in de grote stad en het ritme en de rust van een plattelandsgemeenschap. Het groen nodigt uit tot ontmoeten en ontspannen en is vandaag de dag nog steeds even belangrijk. De ode aan de natuur die Sara Vrugt met dit project brengt, sluit nauw aan bij zijn ideeën.

Groene Helden Amsterdam

Honderdduizend bomen en een bos van draad maakt deel uit van het programma Groene Helden Amsterdam. Daarin besteedt het museum aandacht aan groene helden in de stad, waaronder Bloei&Groei, De Wilde Chefs, Fruittuin van West, Het Amsterdamse Bos, MijnStadstuin en Sprinklr!Het programma bestaat onder meer uit lezingen en groene workshops en de tentoonstelling Honderdduizend bomen en een bos van draad. Lees hier meer over Groene Helden Amsterdam. 

 

Informatie tentoonstelling Honderdduizend bomen en een bos van draad

Wanneer: 3 februari t/m 17 april 2022, elke donderdag t/m zondag, 12.00 tot 17.00 uur

Waar: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31 te Amsterdam

Prijs: € 4,00 (vol tarief) | gratis (kortingstarief & kinderen t/m 12 jaar)

Voor tickets voor deze tentoonstelling klik hier.

Categorieën: Archief