De tentoonstelling Lucht & Spel: Eventstructure Research Group ’67-’82 is het derde en laatste hoofdstuk binnen ons jaarthema Spel en Stad. Het is de eerste retrospectief-tentoonstelling van het kunstenaarscollectief Eventstructure Research Group (ERG) en geeft een grootschalig overzicht van hun werk.

ERG werd in 1967 opgericht door de Nederlander Theo Botschuijver, de Amerikaan Sean Wellesley-Miller en de Australiër Jeffrey Shaw en was actief in de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw. De groep richtte zich op het creëren van tijdelijke kunst in de openbare ruimte waarin spel en interactie door middel van installaties met lucht en techniek centraal stonden. De groep zocht voortdurend de grenzen op met hun grote opblaasbare installaties, vaak met audiovisuele toevoegingen, die een directe fysieke respons van de toeschouwer opwekten. 

De bezoeker werd altijd deelgenoot ─ en daarmee auteur ─ van het werk gemaakt: een structuur waar je in of op kon, die je naar eigen wens kon veranderen en aanpassen: het kunstwerk als belevenis, als event.