nu in de filmtheaters

Het gedurfde speelfilmdebuut Bijt van regisseur Guido Coppis is een donkere film op het snijvlak van drama, thriller en horror. Ondanks dat Coppis een nieuwkomer is in de speelfilmwereld, slaagde hij erin een indrukwekkende cast samen te brengen met Reinout Scholten van Aschat (Zee van Tijd, De Oost), Frieda Barnhard (Kiddo, Bestseller Boy) en Johan Leysen (Felice… Felice…, The American). Dit dystopische drama werd afgelopen januari geselecteerd voor het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Het intrigerende Bijt vertelt het verhaal van Mark, een destructieve man die lijdt aan een intense vorm van zelfhaat, die zich vertaalt in verwaarlozing, verkilling en destructief gedrag. Zelfs als hij trompet speelt, klinkt het somber. De kille troosteloosheid van zijn leefomgeving helpt ook niet mee. Alles en iedereen is eropuit hem de afgrond in te duwen. Maar dan, aan het sterfbed van zijn opa, ontmoet hij Lisa. Er ontstaat een liefdevolle, maar bizarre band. Een band die steeds meer uit controle raakt …

Bijt is een eigenzinnige speelfilm zowel in verhaal als vorm. Regisseur Coppis wil zo min mogelijk uitleggen en blijft ver weg van het psychotischeren van de karakters waardoor de film tot nadenken stemt. Daarbij speelt Bijt zich af buiten de kaders van de realiteit en creëert Coppis een dystopische wereld volledig gekleurd in kopertint. Limburg, de geboortegrond van Coppis, is grotendeels het decor van Bijt. Volgens Coppis is deze provincie een van de weinige plekken in ons land die niet geheel ‘aangeharkt’ is en heeft de rauwe en ongepolijste sfeer die perfect past bij het verhaal.

Het is haast onvoorstelbaar dat Bijt de eersteling van Coppis (geb. 1998) is, vooral gezien zijn autodidactische achtergrond. Hij heeft zijn eigen filmacademie bij elkaar gedraaid door maar liefst veertien korte films te maken, die regelmatig in de prijzen vielen. Zo won Stille Storm (2018) en Voor het slapen gaan (2021) een award voor de Beste Korte Film op het Limburg Film Festival.

Bijt was de laatste rol die de Vlaamse acteur Johan Leysen (Gluckauf, Felice… Felice… en The American) vertolkte voordat hij onverwacht overleed vorig jaar maart.