Omer Friedlander

Dit is het debuut van Omer Friedlander, prachtig vertaald door Robert Neugarten. Dat we in de toekomst nog veel van deze auteur gaan horen staat vast. Gevestigde collega-auteurs kennen hem nu al veel lof toe. Lees een paar pagina’s en u bent verkocht; Omer neemt u mee door het wonderlijke land Israël, met de schoonheid en de gespletenheid ervan. Hartverscheurende liefde tussen twee broertjes, een rouwende moeder en een verloren vriendschap tussen een oude Israëliër en een Palestijn; stuk voor stuk zijn het melancholieke deuntjes die prachtig zullen nazingen in uw hoofd.

De man die lucht verkocht in het Heilige Land

Omer Friedlander voert je mee naar Israël en vertelt de verhalen van een gebroken land

Een gescheiden oplichter verkoopt samen met zijn jonge dochter flessen ‘heilige lucht’ aan goedgelovige toeristen. Een Libanese Sjeherazade betovert drie jonge soldaten in een door hen bezet radiostation in Beiroet. En een Israëlische vrijwilligster bij een checkpoint op de Westelijke Jordaanoever rouwt om de dood van haar zoon.

In de verhalen van Omer Friedlander smachten de personages naar verbinding en gaan momenten van intimiteit samen met humor en absurditeit. Van de smalle historische steegjes in Jeruzalem tot de uitgestrekte sinaasappelboomgaarden van Jaffa – Friedlanders verhalen zijn warme, innemende sprookjes, telkens opgeschud door het werkelijke leven in het nog altijd onstuimige Israël.

Over De man die lucht verkocht in het Heilige Land:

“Een prachtig debuut van een zeer empathisch auteur. Elk verhaal in deze bundel is een wervelende wereld op zich, vol inlevingsvermogen en openbaringen.”

Nicole Krauss, auteur van De geschiedenis van de liefde

“Ik las dit boek in één ruk uit, me verbazend over het feit dat elke pagina van elk verhaal blijft boeien. In het bijzonder bewonder ik Friedlanders talent om verhalen te creëren die tussen realisme en fabels in vallen en bovenal een gevoel van urgentie creëren. Ieder verhaal raakte me en leerde me iets nieuws.”

“Ieder verhaal raakte me en leerde me iets nieuws.”

Sigrid Nunez, auteur van o.a. De vriend

“Dit is een verhaal waarin dingen veranderen, en dan opnieuw veranderen, en dan weer veranderen, en niet op een manier die iemand kon zien aankomen. Ik vond het intrigerend en uniek, en ik zou deze schrijver zeker in de gaten houden.”

Rebecca Makkai, auteur van Een stralende toekomst

“Vernieuwend in opzet en klassiek van vorm. Zelden komen we een schrijver tegen die zo jong en toch al zo wijs is. Een schitterend literair debuut.”

Ha Jin, auteur van Wachten

Bestel direct een exemplaar