Over kunst en handwerk

In een wereld waarin kunstmatige intelligentie, online interactie en digitaal ontwerpen een steeds grotere rol krijgen, lijkt het belang van handwerk en vakmanschap in de beeldende kunst verder naar de achtergrond te verdwijnen. Ook het doorgeven van kennis is minder vanzelfsprekend en traditionele ambachten dreigen soms zelfs verloren te gaan. Maar het plezier van zelf maken en het verlangen naar de traagheid van het maakproces zijn niet weg. Sterker nog, een aantal beeldend kunstenaars grijpt steeds meer terug op klassieke ambachten om ze volledig uit te diepen en toe te passen of om ze te combineren met innovatieve technieken en duurzame materialen. Resultaat zijn indrukwekkende, kleurrijke en prikkelende kunstwerken die verrassen en inspireren. De tentoonstelling Craft! Now in CODA Museum onderzoekt van 19 november 2023 tot en met 14 april 2024 met het werk van tien hedendaagse kunstenaars wat de betekenis is van handwerk en vakmanschap in de beeldende kunst. Laat je inspireren door de materialen en technieken en ervaar het plezier van maken in CODA Atelier of in de maakplaats in de tentoonstelling!

‘Ouderwetse’ hobby’s als borduren, haken en breien kregen in afgelopen jaren een nieuwe impuls. Breinaalden en naaimachines draaiden overuren en er werd volop deelgenomen aan ontwerpwedstrijden en maakactiviteiten. En hoewel het plezier en de vaardigheid van het breien van een trui, haken van een knuffeldier of borduren van een merklap niet minder zijn, zetten beeldend kunstenaars verschillende materialen en technieken in om verhalen te vertellen of het verhaal dat uit een materiaal spreekt naar voren te laten komen.

Het beheersen van een of meerdere technieken of het volledige proces in eigen hand hebben is voor kunstenaars vaak minstens zo belangrijk als het eindresultaat. De sculpturen die Sanne Bax vervaardigt, zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Ze begint met de ruwe vacht van een schaap, mohair-geit of alpaca, wast en verft die en spint het tot garen. Met een tuftpistool realiseert ze vervolgens haar tapijten en zachte, aaibare sculpturen. Voor Craft! Now maakte Bax een aantal nieuwe sculpturen. Koen Taselaar begon ooit als tekenaar maar maakte zich in de loop der tijd nieuwe technieken eigen. Het keramisch werk en de wandtapijten van Taselaar in Craft! Now verbeelden zijn virtuoze tekentechniek en tonen tegelijkertijd hoe hij ambachtelijke vakmanschap en het innovatieve van materiaal- en techniekkeuze samenbrengt in een unieke, eigen beeldtaal. Joana Schneider leerde van vissers en ambachtslieden in Scheveningen en Katwijk unieke knoop- en weeftechnieken die ze vervolgens combineert met meer hedendaagse technieken en ambachten om met hergebruikte zware, grove visserstouwen tot prachtige textielwerken te komen.

Handwerken in groepsverband is van oudsher met name voor vrouwen onderdeel van hun culturele identiteit, expressie en gemeenschapszin. Samen handwerken kan verbindend en helend werken. Het past bovendien bij de huidige tijd waarin we zoeken naar vertraging. Door handwerken in groepsverband worden ook technieken van generatie op generatie doorgegeven. Voor het realiseren van zijn spectaculaire geborduurde kunstwerken werkte de Belgische kunstenaar Klaas Rommelaere samen met oudere dames. Ook verwerkt hij films, familie- en popcultuur in zijn werk waardoor borduren een moderne, hedendaagse connotatie krijgt.

De wens om zelf dingen te kunnen maken gaat echter niet alleen over techniek- en materiaalbeheersing, maar sluit ook aan op het groeiend klimaatbewustzijn en het streven naar een duurzame manier van leven. Wouter Paijmans reflecteert met zijn werk op de kledingindustrie en overconsumptie. Hij maakt kunstwerken waarin hij textiel reproduceert en waarmee hij massaproductie en het overschot in de kledingindustrie bevraagt. 

Thomas Trum laat zien dat je gereedschap zelf kunt maken en dat dat niet op kleine schaal hoeft. Hij stopt verf in een apparaat dat eigenlijk in de landbouw gebruikt wordt of in een machine die doorgaans ingezet wordt voor het maken van lijnen op de weg. Met zijn eigen gereedschap maakt Trum voor Craft! Now een spectaculaire metershoge muurschildering.

Deelnemend kunstenaars

Sanne Bax, Sara Bjarland, Susanna Inglada, Narges Mohammadi, Wouter Paijmans, Klaas Rommelaere, Joana Schneider, Tanja Smeets, Koen Taselaar en Thomas Trum.

CODA Museum Apeldoorn | 19 november 2023 t/m 14 april 2024

Categorieën: KunstNieuwsbrief