Dina Furrer (1983) is fotograaf en beeldend kunstenaar gevestigd in Tilburg. Op dit moment doet Dina veel aan fine art-fotografie in haar eigen studio, ze maakt foto’s en verfijnt ze vervolgens in Photoshop. Dina’s portfolio is heel divers, maar bestaat grotendeels uit stillevens en landschappen.

Bloemen fantasieën

Dina’s stillevens zijn heel gemakkelijk te herkennen, omdat ze meestal originele, rijk gedetailleerde bloemstukken vertegenwoordigen, gecombineerd met exotische dieren die gedurfde experimenten met kleuren benadrukken. Dina maakt graag interessante composities voor haar fotoshoots en voegt daar artistieke, magische elementen aan toe. Het belang van magie en fantasie speelt een grote rol bij wat Dina in haar werken probeert uit te drukken. “Het idee van mijn kunstwerken is dat wat je ziet anders kan zijn dan wat ik zie. Dit vind ik het leukste aan mijn kunst: het zet je aan het denken. Elk magisch element stuurt een bepaalde boodschap naar de kijker, maar tegelijkertijd is het uniek en persoonlijk – elke bewonderaar heeft een andere ervaring bij het kijken naar een of andere foto” – zegt Dina. Inderdaad, wat op het eerste gezicht een gewone bos bloemen lijkt, blijkt iets anders te zijn en hoe meer je naar de kunstwerken kijkt, hoe meer je in elk van hen zult zien. Bovendien speelt Dina graag met de verbeelding van de kijker door ongebruikelijke kleuren en onverwachte combinaties. Dina vindt exotische dieren bijvoorbeeld fascinerend en vindt het leuk om dieren te verzamelen die niet samen in het wild leven en ze allemaal samen te voegen op dezelfde foto, alsof ze bij dezelfde plek horen.

Inspiratie

In het verleden kreeg Dina veel inspiratie voor haar kunstfotografieprojecten van Irving Penn. Tegenwoordig komt haar inspiratie vooral uit zichzelf, de natuur en het leven om haar heen. Dina kiest altijd zelf de bloemen voor haar fotoshoots en weet normaal gesproken meteen wat ze moet doen om haar kunstwerk precies te maken zoals ze het in haar hoofd ziet. Het proces achter de creatie verschilt en het idee kan uit de lucht komen vallen … letterlijk. Het idee voor het werk Blue Bird kwam bij Dina nadat ze die dag ergens blauw licht had gezien en nadat ze een documentaire had gezien waarin ze werd geïnspireerd door een interessante combinatie van exoten. De inspiratie voor een ander ‘blauw’ kunstwerk (Pioenrozen) kwam bij Dina na terugkomst van een lange regenachtige wandeling. “Het regent veel in Nederland en ik was die dag drijfnat. Ik kwam thuis en dacht dat het geweldig zou zijn om dit ‘natte’ idee in een van mijn kunstwerken te verwerken”, zegt Dina. Zeker, er zijn enkele persoonlijke verhalen achter de kunstwerken die Dina maakt en daarom is het misschien net zo persoonlijk voor de kunstliefhebbers. “Een van hen vertelde me dat mijn kunstwerken een aantal zeer specifieke herinneringen weerspiegelden die hij deelde met zijn moeder en hij kocht het stuk voor haar verjaardag. Ik was verrast toen hij zijn visie op dit kunstwerk aan mij uitlegde, want ik zag het tijdens het maken heel anders.”

Het pad

Dina is in 2011 afgestudeerd aan de Fotoacademie (Rotterdam) en heeft een vervolgopleiding gevolgd op het gebied van fine art-fotografie. Toen begon haar professionele reis door de diverse wereld van fotografie. Dina was echter pas twaalf toen ze zich bij haar familievriend voegde voor zijn fotoshoot op het platteland. Ze stond er versteld van hoe je de schoonheid van deze wereld gewoon met je camera kon vastleggen. Dat was de dag dat ze besloot dat ze verder wilde gaan met fotografie. Het is een lange weg geweest voor Dina en het kostte haar veel tijd om te groeien van een klein meisje geïnspireerd door de natuur om haar heen tot de kunstenaar die het werk presenteert in de galerieën, maar ook op de internationale tentoonstellingen en kunstbeurzen.

Wat is het volgende?

Op dit moment is Dina in haar atelier in Tilburg Reeshof niet alleen bezig met het maken van nieuwe kunstwerken, maar ook met het herinrichten van haar fotoatelier tot een echte showroom. Binnenkort opent het atelier haar deuren voor kunstliefhebbers en kan Dina met trots haar hele collectie aan het publiek presenteren.

www.dinafurrer.nl

Categorieën: KunstNieuwsbrief