Liefhebber van mooie historische steden? Dan is Dresden een echte aanrader. In het ‘Florence aan de Elbe’ stralen de Frauenkirche, de Semperopera, het Residentieslot en het Zwingerpaleis als vanouds. Naast mooie gebouwen, winkels, theaters en horeca zijn er vele topmusea. Paradepaardje zijn de Staatskunstcollecties (SKD) met klassieke en moderne kunst, evenals verzamelingen uurwerken, sieraden, sierwapens en middeleeuwse tenuen. Maar vergeet deze musea niet:

Festung Xperience; maak een virtuele tijdreis in de ondergrondse vestingwerken. Hier komt de bewogen geschiedenis van de Saksische hoofdstad tot leven.

Verkehrsmuseum; hier zijn historische transportmiddelen te bewonderen, waaronder auto’s, trams en vliegtuigen. Ook de eerste Duitse stoomlocomotief, de ‘Saxonia’, staat hier.

Duits Hygienemuseum; alles over de werking van het menselijk lichaam. De lopende tentoonstelling “Genetica. Wie we zijn en wat we kunnen worden” geeft inzicht in genetische manipulatie.

Militair Historisch Museum; het voormalige stadsarsenaal, gelegen in Neustadt op de andere Elbe-oever, is een opzienbarend bouwwerk. De museumpresentaties zijn vernieuwend en confronterend tegelijk. De mens in tijden van oorlog staat centraal. Van de middeleeuwen tot heden.

Anna van Saksen in Oranjeroute

Niet te missen is het grote Residentieslot met daarin vele SKD-verzamelingen. Vanuit dit slot regeerden de vorsten over Saksen. Dit is ook de plek waar Anna van Saksen, de vrouw van Willem van Oranje, werd geboren én overleed. Over haar leven zijn diverse sporen te ontdekken en Dresden Elbland is in 2022 toegetreden tot de Nederlandse Oranjeroute.

Informatie Dresden  

Informatie Saksen

Informatie Anna van Saksen