De schoonheid en veelzijdigheid van Blauwdruk

Vanwege grote belangstelling verlengd tot 15 februari 2024

BLAUW vertelt over de geschiedenis, toepassing en mogelijkheden van blauwverven en blauwdruk. Een ambachtelijke en arbeidsintensieve techniek die veel vakmanschap vereist.

Dit textielblauwdrukprocedé is niet alleen gebruikt in de mode, maar ook in beeldende kunst en interieurdesign. Zowel de blauwdrukpatronen van William Morris, een prominente Engelse ontwerper uit de 19e eeuw als de blauwdrukpatronen in de klederdracht zijn tot op de dag van vandaag wereldwijd nog steeds populair. Textielblauwdruk is zelfs opgenomen op de UNESCO-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Historisch blauwdrukpatroon- en receptenboek

De tentoonstelling is geïnspireerd op het patroon- en receptenboek uit 1811 van Johannes Mulder, een gerenommeerd blauwdrukker en verver uit Borne. Zijn historische patronenboek met receptuur uit 1811 bevat ontwerpen die nog steeds actueel zijn.

Verven van kleding was goedkoper

Blauwdruk is een eeuwenoude uitsparings-techniek om stoffen te bedrukken met prachtige indigoblauwe kleuren en verfijnde patronen. Na het aanbrengen van een stempelpatroon met een pasta, wordt de stof ondergedompeld in het verfbad. Bij het uithalen komt er zuurstof vrij en krijgt de stof de blauwe kleur, een wonder. Daarna wordt de pasta eruit gewassen zodat het patroon zichtbaar wordt.

Blauwdruk is in het verleden zo populair geworden omdat kleding kostbaar was. Het verven van kleding was goedkoper dan het kopen van nieuwe.

Unieke Stempels

In de tentoonstelling vind je veel originele stempels, afkomstig van de familie Vloedgraven uit Staphors, authentieke verfrecepten en diverse grondstoffen die bij het blauwdrukken worden gebruikt.

De komst van synthetische indigo

In Europa wordt al sinds de middeleeuwen natuurlijke blauwe kleurstof verkregen door de bladeren van de Wede-plant (Isatis tinctoria) te fermenteren. Later, door de handel van de VOC, doet de kleurvastere Oosterse indigo (Indigofera) zijn intrede in Europa. In de 18e en 19e eeuw floreren de blauwververijen. Door de komst van de synthetische indigo is men niet langer afhankelijk van de import van natuurlijke indigo uit Azië. Hoewel de oorsprong van Europese blauwdruk in Nederland ligt, wordt dit ambacht hier nog zelden gebruikt.

Hedendaagse toepassingen en technieken

Je ziet in het modebeeld van 2023 veel, op de originele blauwdruk, geënte kleding.

Grote modemerken herontdekken de schoonheid van blauw.

Museum Bussemakerhuis

Ennekerdijk 11

7622 ED Borne

074 2669636  communicatie@museumbussemakerhuis.nl

Categorieën: KunstNieuwsbrief